Pietų Korėja pranešė sėkmingai paleidusi savos gamybos raketą | Diena.lt

PIETŲ KORĖJA PRANEŠĖ SĖKMINGAI PALEIDUSI SAVOS GAMYBOS RAKETĄ

  • 0

Pietų Korėja ketvirtadienį pranešė, kad sėkmingai paleido savos gamybos raketą „Nuri“ ir į orbitą iškėlė palydovus.

Tai buvo trečiasis skystuoju kuru varomos „Korea Satellite Launch Vehicle II“, neoficialiai vadinamos „Nuri“, paleidimas. Pernai ji sėkmingai į orbitą iškėlė bandomuosius palydovus po nesėkmingo 2021-ųjų bandymo, kai per anksti sudegė raketos trečiosios pakopos variklis.

Trijų pakopų daugiau kaip 47 metrų ilgio ir 200 tonų svorio raketa iš Naro kosmoso centro Pietų Korėjos pietiniame pakrantės regione į dangų pakilo 18 val. 24 min. vietos (12 val. 24 min. Lietuvos) laiku.

„Pranešame visuomenei, kad trečiasis „Nuri“, kuri buvo savarankiškai sukurta siekiant užtikrinti šalies kosminio transporto pajėgumus, paleidimas buvo sėkmingai užbaigtas“, – sakė Rytų Azijos šalies mokslo ir technologijų ministras Lee Jong-ho (Li Čencho).

Jis sakė, kad pagrindinis palydovas užmezgė ryšį su Pietų Korėjos Karaliaus Sejongo (Sedžongo) stotimi Antarktidoje, ir pridūrė, kad paleidimas patvirtino „mūsų galimybes teikti paleidimo paslaugas įvairioms palydovinėms operacijoms ir kosmoso tyrimams“.

Pietų Korėja iki 2027 metų atliks dar tris „Nuri“ paleidimus, pridūrė Lee Jong-ho.

Pietų Korėjos prezidentas Yoon Suk-yeolas (Jun Sukjolas) sveikino „Nuri“ paleidimą, sakydamas, kad tai suteiks šaliai konkurencinį pranašumą pasaulinėse kosmoso lenktynėse.

„Sėkmingas trečiasis „Nuri“ paleidimas yra puikus pasiekimas, kuris skelbia, kad Pietų Korėja prisijungė prie Didžiojo septyneto kosminių galybių“, – sakė jis pareiškime.

Raketą paleisti iš pradžių planuota trečiadienį, bet jį teko atšaukti dėl ryšio klaidos.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS