Pietų Korėjos prezidentas patyrė nesėkmę parlamento rinkimuose: pergalę iškovojo opozicija | Diena.lt

PIETŲ KORĖJOS PREZIDENTAS PATYRĖ NESĖKMĘ PARLAMENTO RINKIMUOSE: PERGALĘ IŠKOVOJO OPOZICIJA

  • 0

Pietų Korėjos prezidentas Yoon Suk-yeolas (Jun Sukjolas) trečiadienį pažadėjo įgyvendinti reformas, o jo valdančiosios partijos lyderis paskelbė atsistatydinantis po parlamento rinkimų, kuriuose pergalę iškovojo šalies opozicija.

Vietos žiniasklaidos duomenimis, atsistatydinti nusprendė ne tik Liaudies jėgos partijos (PPP) lyderis Han Dong-hoonas (Han Donghunas), bet ir Pietų Korėjos ministras pirmininkas Han Duck-soo (Han Duksu) bei keli aukšto rango padėjėjai.

Anot ekspertų, Pietų Korėjai susiduriant su įvairiais iššūkiais, įskaitant susilpnėjusią ekonomiką ir vis agresyvėjantį Pchenjaną, prezidentas tapo silpna politine figūra.

„Kitame parlamente Yoon [Suk-yeolo] ir opozicijos konfrontacija dar labiau sustiprės, ypač po to, kai išrinkti kandidatai, žadantys laikytis labai griežtos pozicijos jo administracijos atžvilgiu“, – sakė universiteto „Myongji“ politikos mokslų profesorius Shin Yulas (Šin Julas).

„Žmonėms nebus lengva įžvelgti dviejų partijų bendradarbiavimą“, – naujienų agentūrai AFP nurodė jis.

63 metų Yoon Suk-yeolas laikosi griežtos pozicijos prieš branduolinį ginklą turinčią Šiaurės Korėją ir stengiasi gerinti santykius su Vašingtonu ir buvusia kolonijine jėga Japonija.

Tačiau prezidentas susiduria su visuomenės pasipiktinimu dėl nelygybės, kylančių būsto kainų ir jaunimo nedarbo 51 mln. gyventojų turinčioje šalyje.

Opozicija taip pat užsipuolė prezidentą, kai jis pavadino laiškinių svogūnų – vieno iš pagrindinių Pietų Korėjos patiekalų ingredientų – kainą prieinama, o visuomenė dar labiau pasipiktino, kai išplito vaizdo įrašas, kaip jo žmona priima 2,2 tūkst. JAV dolerių (2,05 tūkst. eurų) vertės dizainerio rankinę.

„Nuolankiai vykdysiu visuotiniuose rinkimuose išreikštą žmonių valią, reformuosiu valstybės reikalus ir dėsiu visas pastangas, kad stabilizuočiau ekonomiką ir žmonių pragyvenimo šaltinius“, – nurodė Yoon Suk-yeolas.

Ketvirtadienį, suskaičiavus visus balsus, Nacionalinės rinkimų komisijos ir didžiųjų transliuotojų paskelbti rezultatai parodė, kad prezidento konservatyvioji PPP ir jos sąjungininkės laimėjo 108 vietas parlamente. Po ankstesnių rinkimų ši stovykla turėjo 114 vietų parlamente.

Pagrindinė opozicinė Lee Jae-myungo (Li Džemiungo) Demokratų partija (DP) ir jos partneriai gavo daugiausia vietų parlamente – 175. Šios kadencijos parlamente jie turėjo 156 vietas.

Buvusio teisingumo ministro Cho Kuko (Čo Kuko) naujai įkurta partija „Atkurti Korėją“ užsitikrino 12 vietų.

Vis dėlto ši opozicijos pergalė nebuvo tokia įspūdinga, kaip prognozavo apklausos, nes visos opozicinės partijos kartu nesurinko 200 mandatų „superdaugumos“ 300 vietų Nacionalinėje Asamblėjoje.

Opozicijos džiaugsmas

Prezidento partijos pralaimėjimą pasveikino jo varžovas, 60-metis Lee Jae-myungas. 2022-aisiais jis nedidele persvara nusileido Yoon Suk-yeolui prezidento rinkimuose, o šį sausį buvo peiliu sužalotas į kaklą per rinkimų kampanijos renginį.

„Tai ne Demokratų partijos pergalė, o didelė žmonių pergalė“, – ketvirtadienio rytą sakė jis.

„Abiejų pusių politikai turi sutelkti jėgas, kad įveiktų dabartinę ekonomikos krizę. Demokratų partija vadovaus sprendžiant pragyvenimo krizę“, – žurnalistams nurodė Lee Jae-myungas.

Opozicinė partija sulaukė paramos įgyvendinant tokias politikos priemones, kaip piniginės išmokos jaunimui, nemokamos mokyklinės uniformos ir nėščiųjų priežiūra.

Dabar jam gali būti suteikta dar viena proga siekti aukščiausio posto.

Tačiau kritikai Lee Jae-myungą, buvusį žmogaus teisių advokatą, vadina populistu, atkreipdami dėmesį į virtinę jam mestų kaltinimų korupcija, kuriuos jis pats atmetė kaip politiškai motyvuotus.

„Iššūkiai, su kuriais šiuo metu susiduria Lee [Jae-myungas] ir DP, yra labiau ilgalaikiai nei trumpalaikiai. Visuomenės parama, kurią partija šiuo metu gauna, priklauso nuo bendro nepasitenkinimo Yoon [Suk-yeolu]“, – sakė George'o Masono (Džordžo Meisono) universiteto profesorius Byunghwanas Sonas (Bjonghvanas Sonas).

„Dar neaišku, ar pavyks išlaikyti visuomenės paramą, kai šie apribojimai išryškės po rinkimų“, – AFP teigė jis.

Egzistuoja apkaltos tikimybė

Prezidentas tikėjosi, kad PPP gaus daugumą parlamente ir tai leis jam įgyvendinti savo teisėkūros programą.

Tarp jų – sveikatos apsaugos reformos planai, kuriems pritarė rinkėjai, tačiau dėl jų prasidėjo gydytojų stažuotojų streikas, ir pažadas panaikinti Lyčių lygybės ministeriją.

Konservatyvaus dienraščio „Chosun Ilbo“ teigimu, šie rinkimų rezultatai yra „didžiausia politinė krizė“ nuo tada, kai Yoon Suk-yeolas atėjo į valdžią.

Nepaisant to, kad opozicijai nepavyko surinkti superdaugumos – dviejų trečdalių parlamento vietų kontrolė būtų leidusi bandyti inicijuoti Yoon Suk-yeolo apkaltą – prezidento padėtis išlieka nestabili.

Chae Jin-wonas (Čaė Džinvonas) iš „Humanitas“ koledžo prie Kyung Hee (Kiung Hi) universiteto AFP nurodė, kad jei prezidentas nesurastų būdo bendradarbiauti su opozicija, egzistuoja „apkaltos tikimybė, kurios kai kurios valdančiosios partijos frakcijos gali imtis dėl savo politinės ateities“. 

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS