Piktinantis opozicijai Vengrija neigia naudojanti šnipinėjimo programą „Pegasus“ | Diena.lt

PIKTINANTIS OPOZICIJAI VENGRIJA NEIGIA NAUDOJANTI ŠNIPINĖJIMO PROGRAMĄ „PEGASUS“

Vengrija pirmadienį paneigė žiniasklaidos pranešimus, kad ji naudojosi slapta programine įranga tyrimų žurnalistų ir kitų viešų figūrų išmaniesiems telefonams šnipinėti.

„Vyriausybė nežino apie tokio tipo duomenų rinkimą“, – spaudos konferencijoje sakė užsienio reikalų ministras Peteris Szijjarto (Pėteris Sijartas). Jo teigimu, Vengrijos civilinės žvalgybos agentūra „niekaip nenaudojo“ kenkėjiškos programos „Pegasus“.

Žiniasklaida sekmadienį pranešė, kad kelių šalių vyriausybės naudojosi Izraelyje įsikūrusios firmos „NSO Group“ sukurta technologija, kad šnipinėtų potencialiai dešimčių tūkstančių žmonių išmaniuosius telefonus.

Vengrija buvo vienintelė Europos Sąjungos šalis, paminėta nutekintų telefono numerių sąraše.

Pranešimuose sakoma, kad tarp Vengrijos stebėtų telefonų buvo dviejų tyrimų žurnalistų, vyriausybę kritiškai vertinančios naujienų svetainės savininko, vieno opozicijos mero ir kelių teisininkų telefonai.

Janosas Stummeris (Janošas Štumeris) iš opozicinės partijos „Jobbik“, vadovaujantis parlamento Nacionalinio saugumo komitetui, pareikalavo „pasekmių“.

J. Stummeris siekė sušaukti komiteto posėdį ir apklausti žvalgybos vadovus, o P. Szijjarto sakė, kad slaptosios tarnybos vadovas dalyvaus posėdyje, jei bus pakviestas.

Tačiau komiteto vicepirmininkas Janosas Halaszas (Janošas Halasas) iš daugumą komitete turinčios premjero Viktoro Orbano valdančiosios partijos „Fidesz“ sakė, kad jokio posėdžio nereikia.

Pasak jo, „kairuoliškos“ spaudos pranešimai „yra nepagrįsti“.

Nacionalinė Vengrijos žurnalistų asociacija (MUOSZ) paskelbė, kad yra „šokiruota“ pranešimų.

„Jei tai tiesa, tai – nepriimtina, piktinama ir neteisėta; visuomenei turi būti nedelsiant atskleista visa informacija“, – sakoma asociacijos pareiškime.

Minimi pranešimai „užtraukia gėdą šaliai“, sakė Budapešto meras Gergely Karacsony (Gergejis Karačonis), ketinantis varžytis su V. Orbanu kitų metų visuotiniuose rinkimuose.

„Vyriausybė skolinga atsakymų“, – pridūrė jis.

 

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

Jonas

Puola Vengriją visais įmanomais būdais. Reiškia jaučia, kad tiesa ima viršų.

Supratau

Zdai ir putino draugai yra Blogis

Romualdas

Neitiketina , kaip Lietuva vis neigiamai rašo apie Vengrija , jei Vengrai ir Lenkai neatsilaikys , Tai ir Lietuvai šaukštai po pietų

SUSIJUSIOS NAUJIENOS