Pirmą kartą nuo 2019 metų susitiks Pietų Korėjos, Kinijos ir Japonijos lyderiai | Diena.lt

PIRMĄ KARTĄ NUO 2019 METŲ SUSITIKS PIETŲ KORĖJOS, KINIJOS IR JAPONIJOS LYDERIAI

Seule kitą savaitę įvyks Pietų Korėjos, Kinijos ir Japonijos lyderių susitikimas – pirmas nuo 2019 metų, ketvirtadienį paskelbė Pietų Korėjos prezidentūra.

Pietų Korėjos prezidento Yoon Suk-yeolo (Jun Sukjolo), Kinijos premjero Li Qiango (Li Čiango) ir Japonijos premjero Fumio Kishidos (Fumijaus Kišidos) trišalis susitikimas rengiamas pirmadienį, sakoma pranešime.

Sekmadienį šie trys lyderiai tarpusavyje rengs dvišales derybas, nurodė Pietų Korėjos prezidentūra.

Po pirmojo trišalio susitikimo 2008 metais šios trys Azijos valstybės savo lyderių derybas turėjo rengti kasmet, bet po 2019-ųjų gruodį Kinijoje įvykusio susitikimo jie buvo sustabdyti.

Pastangos skatinti šių kaimynių bendradarbiavimą dažnai susiduria su sunkumais dėl daugelio problemų, įskaitant senus ginčus, susijusius su Japonijos agresija karo metais ir strategine Kinijos bei JAV konkurencija.

Pietų Korėjos ir Japonijos santykiams labai pakenkė klausimai, nulemti Japonijos 1910–1945 metais Korėjos pusiasalyje vykdytos kolonizacijos. Tačiau nuo 2023-iųjų santykiai gerėja, abiem šalims imantis žingsnių tą istoriją palikti praeičiai ir plėsti bendradarbiavimą bendrų iššūkių akivaizdoje. Tarp šių iššūkių yra Šiaurės Korėjos plėtojama branduolinė programa.

Augantis Šiaurės Korėjos raketų, galinčių nešti branduolines galvutes, arsenalas kelia rimtą grėsmę Pietų Korėjos ir Japonijos saugumui. Tačiau įtariama, kad Kinija – paskutinė svarbi Pchenjano sąjungininkė ir pagrindinė rėmėja – vengia visiškai taikyti Jungtinių Tautų sankcijas Šiaurės Korėjai ir slapta siunčia jai pagalbą, kad ši skurdi kaimynė nežlugtų ir toliau tarnautų kaip barjeras JAV įtakai Korėjos pusiasalyje.

 

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS