Pirmą kartą Prancūzijoje siūlomi laisvadieniai per menstruacijas | Diena.lt

PIRMĄ KARTĄ PRANCŪZIJOJE SIŪLOMI LAISVADIENIAI PER MENSTRUACIJAS

Vienas Paryžiaus priemiestis pirmadienį tapo pirmąja savivaldybe Prancūzijoje, kur moterims, kenčiančioms nuo sutrikimų, susijusių su jų menstruacijų ciklu, įskaitant mėnesinių skausmus ir endometriozę, leidžiama neatvykti į darbą.

Į šiaurę nuo sostinės esančio Sent Ueno savivaldybėje pagal eksperimentinę programą vietos valdžios institucijose dirbančioms moterims bus leidžiama pasiimti iki dviejų laisvų dienų per mėnesį.

„Iš 2 000 savivaldybėje dirbančių žmonių 60 proc. yra moterys. Kalbėdamas su šiomis darbuotojomis supratau, kad pusė jų kenčia tylomis. Ši tema buvo atidėta į šalį, jei ne tabu“, – sakė Sent Ueno miesto meras iš Socialistų partijos Karimas Bouamrane'as (Karimas Buamranas).

„Reikėjo priimti ryžtingus sprendimus, kad joms padėtume. Didžiuojuosi, kad Sent Uenas nacionaliniu mastu nutiesė kelią konkrečiai pažangai moterų teisių srityje“, – sakė jis.

Darbuotojoms tereikės medicininės pažymos, patvirtinančios jų sveikatos būklę, kad galėtų pasiimti dvi laisvas dienas.

K. Bouamrane'as nusiuntė laišką prezidentui Emmanueliui Macronui (Emaniueliui Makronui), kuriame ragino Prancūzijos įstatymuose įtvirtinti teisę į menstruacines atostogas.

Tai daroma po to, kai Ispanijos įstatymų leidėjai vasarį galutinai patvirtino įstatymą, pagal kurį moterims, kenčiančioms nuo stipraus mėnesinių skausmo, suteikiami apmokami laisvadieniai. Ispanija tapo pirmąja Europos šalimi, priėmusia tokį teisės aktą.

Šiuo metu menstruacinės atostogos suteikiamos tik keliose pasaulio šalyse, tarp jų Japonijoje, Indonezijoje ir Zambijoje.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Anonimas

BRAVO Prancuzija. Toks istatymas [del moteru prigimties kuno kanciu]] ,pagalba MOTERIMS --tai ZMOGAUS pazanga Zemeje..

Med.

Aš esu moteris, bet tie laisvadieniai didžiausia nesąmonė.Atlyginimas nukentės .Nesuprantu kas dedasi,visos dirba ir neprašo laisvų dienų.O kas yra nesveikas ,turi gydytis.Nes sveika moteris ,sveikai reaguoja i moters dienas.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS