Planuojama iki 2024 metų atnaujinti eurų banknotų dizainą | Diena.lt

PLANUOJAMA IKI 2024 METŲ ATNAUJINTI EURŲ BANKNOTŲ DIZAINĄ

  • 1

Europos Centrinis Bankas (ECB) pirmadienį pranešė planuojantis atnaujinti eurų banknotų dizainą, o galutinį sprendimą dėl naujosios eurų išvaizdos tikimasi priimti 2024 metais.

Eurų banknotai ir monetos į apyvartą buvo įvesti 2002 metais, o banknotų dizainas buvo pagrįstas „amžių ir stilių“ tema, pavaizduojant įvairioms epochoms būdingas langus, vartus ar tiltus, nereprezentuojančius konkrečių vietų ar paminklų.

Per šį laiką dizainas buvo mažai keičiamas.

„Praėjus 20 metų, atėjo laikas atnaujinti mūsų banknotų dizainą, kad jie taptų patrauklesni įvairaus amžiaus ir išsilavinimo Europos gyventojams“, – sakoma ECB pirmininkės Christine Lagarde (Kristin Lagard) pareiškime.

Pasak jos, „eurų banknotus turėsime dar ilgai. Jie yra apčiuopiamas ir matomas mūsų vienybės Europoje, ypač krizių metu, simbolis. Be to, banknotų paklausa vis dar didelė“.

ECB savo pranešime spaudai nurodė, kad suburs tikslines grupes, kurioms bus pavesta išsiaiškinti euro zonos gyventojų nuomonę apie tai, kokios temos galėtų būti naudojamos būsimiems eurų banknotams. Dizaino temos patariamoji grupė, kurią sudarys po ekspertą iš kiekvienos euro zonos šalies, pateiks ECB valdančiajai tarybai trumpąjį naujų temų sąrašą. Remdamasis euro zonos nacionalinių centrinių bankų rekomendacijomis, ECB jau paskyrė šios patariamosios grupės narius. Ją sudaro įvairių sričių, pavyzdžiui, istorijos, gamtos ir socialinių mokslų, vaizduojamųjų menų ir technologijų, specialistai, sakoma pranešime.

Gavęs patariamosios grupės pasiūlymus, ECB kreipsis į visuomenę ir prašys išsakyti savo nuomonę apie banknotų dizaino temas, įtrauktas į trumpąjį sąrašą. Po to bus surengtas naujo banknotų dizaino konkursas, kuriam pasibaigus ECB vėl konsultuosis su visuomene. Galutinį sprendimą priims Valdančioji taryba, kuri kiek vėliau duos leidimą pradėti naujų banknotų gamybą ir priims sprendimą dėl galimos jų išleidimo į apyvartą datos, pridūrė ECB.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

vargu

????? ar isviso euras issilaikys nes lenkai turi zlota britai nusimuilino su svaru o mums telieka lita susigrazint o swed b d is ponuoja nesavo pinigais musu /va lstybeje/ kurios nera bergseselyje======

SUSIJUSIOS NAUJIENOS