Po Bahamų dokumentų nutekinimo – raginimai ES išsiaiškinti slaptus ryšius | Diena.lt

PO BAHAMŲ DOKUMENTŲ NUTEKINIMO – RAGINIMAI ES IŠSIAIŠKINTI SLAPTUS RYŠIUS

  • 1

Intensyvėjant kritikai dėl buvusios ES aukšto rango pareigūnės, kurios pavardė minima iš Bahamų nutekintuose dokumentuose, su korupcija kovojanti organizacija „Transparency International“ paragino Europos Sąjungą imtis vadovaujamo vaidmens aiškinantis, kas yra susijęs su kompanijomis, turinčiomis slaptų ryšių su didžiausiais pasaulio mokesčių rojais.

Neelie Kroes (Nelė Krus), kuri nuo 2004 iki 2010 metų vadovavo įtakingam Europos Komisijos konkurencijos biurui, yra tarp garsiausių žmonių, minimų Bahamų korporacijų registro dokumentuose, kuriuos trečiadienį nutekino tiriamosios žurnalistikos tinklas „International Consortium of Investigative Journalists“ (ICIJ) ir žiniasklaidos partneriai.

Nutekinimas atskleidė daugiau kaip 175 tūkst. Bahamų bendrovių, trestų ir fondų direktorius ir savininkus, pradedant premjerais princais ir baigiant kalinamais nusikaltėliais. Šie dokumentai pasirodė po to, kai anksčiau šiais metais tarptautinį triukšmą sukėlė nutekinti vadinamieji Panamos popieriai, kurie atskleidė detales apie lengvatinio apmokestinimo sąskaitas, padėjusias užsieniečiams apsaugoti savo turtą.

Nutekinti Bahamų dokumentai rodo, kad N. Kroes vadovauja bendrovei „Mint Holdings“, kurios ji nedeklaravo, kai 2004 metais tapo Europos konkurencijos komisare. Teigiama, kad „Mint Holdings“ buvo įsteigta iš Jungtinių Arabų Emyratų, siekiant lengviau įsigyti energetikos gigantės „Enron“, kuri vėliau žlugo po didžiulio apskaitos skandalo, akcijų.

N. Kroes, kuri 2010-2014 metais buvo už skaitmeninės programos įgyvendinimą atsakinga komisarė, sakė savo vaidmens nedeklaravusi todėl, kad minėtoji bendrovė niekada taip ir nepradėjo veikti, nurodo ICIJ.

Neseniai ši olandų politikė sulaukė kritikos už tai, kad viešai kritikavo nesenus ES antimonopolinius veiksmus prieš Airiją, kai Briuselis nurodė šiai šaliai atgauti maždaug 13 mlrd. eurų mokesčių iš „Apple“. Šiuo metu ji dirba apmokama patarėja „Uber“ ir „Bank of America“.

„Transparency International“ direktorius ES Carlas Dolanas (Karlas Dolanas) sakė, kad N. Kroes sąsajos su „Mint Holdings“ „būtų likusios paslaptis, jei ne nutekinimas“. Organizacija paragino ES griežtinti kovos su pinigų plovimu priemones ir atskleisti turinčiųjų naudos iš lengvatinio apmokestinimo kompanijų akcijų registrus.

„Štai kodėl itin svarbu turėti viešas duomenų apie bendrovių savininkus bazes, kuriomis pilietinė visuomenė, žurnalistai ir, išties, pati Komisija galėtų naudotis tikrindama dėl potencialių interesų konfliktų“, – sakė C. Dolanas.

N. Kroes yra ne pirma kritikos taikinyje atsidūrusi Europos Komisijos pareigūnė. Buvęs Komisijos pirmininkas Jose Manuelis Barroso (Žozė Manuelis Barozu) daug kritikos sulaukė pradėjęs dirbti „Goldman Sachs“, taip pat – dėl savo vaidmens šio banko derybose dėl Didžiosios Britanijos pasitraukimo iš ES.

Europarlamentarai ketvirtadienį prisidėjo prie kritikų choro. Europos Parlamento tyrimo dėl pinigų plovimo ir vengimo mokėti mokesčius įtakingas narys Fabio De Masi (Fabijus De Masis) užsipuolė N. Kroes, J.M. Barroso ir visą Europos Komisiją.

„Europos Komisija pernelyg dažnai reiškia Europos korupciją. Kaip tik tą didelio verslo ir nuožmaus Briuselio oligarchų vogimo Europos Sąjungą žmonės niekina. Tie patys politikai, kurie pamokslauja mūsų žmonėms mažinti atlyginimus, pensijas ir viešąsias paslaugas, prisideda prie neaiškių nusikaltėlių šioje trilijono eurų mokesčių slėpimo, pinigų plovimo ir korupcijos industrijoje“, – sakė kairiojo sparno vokiečių europarlamentaras F. De Masi.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

DJ

Pasaulio ofšoruose pinigus laiko ES korumpuoti biurokratai, bet Rusijos KGB irgi , bet to net netrūksta tiesiog visų kurie slepiasi nuo mokesčių ir jų pinigai yra nešvarus !. Daug stambių korporacijų akcininkų mokesčius slepia būtent ofšoruose arba super privatumo bankuose kurie patologiškai neduoda informacijos mokesčių inspekcijoms apie savo klijientų pinigus !.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS