Po gaisrų Havajuose atsistatydino Maujo nepaprastųjų situacijų valdymo agentūros vadovas | Diena.lt

PO GAISRŲ HAVAJUOSE ATSISTATYDINO MAUJO NEPAPRASTŲJŲ SITUACIJŲ VALDYMO AGENTŪROS VADOVAS

  • 0

Atsistatydino Maujo nepaprastųjų situacijų valdymo agentūros vadovas, kuris šią savaitę teigė nesigailintis dėl sprendimo neaktyvuoti galingų įspėjamųjų sirenų dėl Havajų Lahainos miestą nusiaubusio pražūtingo gamtinio gaisro.

Hermanas Andaya (Hermanas Andaja) sulaukė kritikos dėl to, kad greitai plintant liepsnoms neaktyvavo visoje saloje veikiančio tinklo, o išgyvenusieji teigė, kad nebuvo įspėti apie gaisrą.

Manoma, kad daugelis žuvusiųjų buvo įkalinti savo namuose arba įstrigę automobiliuose, kai paskutinę minutę desperatiškai bandė išsigelbėti.

Žinoma, kad per šį didžiausią per daugiau nei šimtmetį gaisrą Jungtinėse Valstijose žuvo mažiausiai 111 žmonių. Manoma, kad galutinis aukų skaičius bus gerokai didesnis.

„Šiandien meras Richardas Bissenas (Ričardas Bisenas) priėmė Maujo nepaprastųjų situacijų valdymo agentūros administratoriaus Hermano Andayos atsistatydinimą“, – sakoma Maujo apygardos pranešime.

„Motyvuodamas sveikatos priežastimis, H. Andaya pateikė atsistatydinimo pareiškimą, kuris įsigalioja nedelsiant“, – priduriama jame.

H. Andayos sprendimas neįjungti sirenų laikomas viena iš daugelio vietos pareigūnų klaidų prieš gaisrą, jo metu ir po jo, kurios papiktino išgyvenusiuosius, teigiančius, kad buvo galima išgelbėti daugiau gyvybių.

„Sirenos pirmiausia naudojamos cunamių atveju. Visuomenė yra apmokyta ieškoti aukštesnės vietos, jei sirena būtų įjungta“, – trečiadienį spaudos konferencijoje sakė H. Andaya.

„Jei tą naktį būtume įjungę sireną, baiminamės, kad žmonės būtų nuėję (į kalvas), į gaisrą“, – teigė jis.

Jis taip pat svarstė, ar kas nors būtų išgirdęs sirenas.

„Daugelis žmonių, kurie yra patalpose, įjungę oro kondicionierius, jie sirenos negirdėtų“, – sakė jis.

„Be to, tą dieną pūtė labai gūsingas vėjas (...) jis buvo labai stiprus, todėl jie nebūtų girdėję sirenų“, – tvirtino jis.

Paklaustas, ar nesigaili dėl sprendimo neaktyvuoti sistemos, jis atsakė: „Nesigailiu.“

Nepriklausomas tyrimas

Po nelaimės pasipylė kritika, o išgyvenusieji skundėsi, kad nebuvo jokių oficialių įspėjimų.

Neveikė mobiliojo ryšio tinklai ir nutrūko elektros energijos tiekimas, todėl buvo apribotas įprastų perspėjimo kanalų naudojimas.

Išgyvenusieji naujienų agentūrai AFP pasakojo, kad apie gaisrą sužinojo tik tada, kai pamatė, kaip jis ėmė siaubti jų pačių gatves.

Gyventojai taip pat skundėsi, kad vyriausybė po tragedijos neskuba padėti, o daugelis teigė, kad daugiau pagalbos gauna iš pilietinių grupių.

Žuvusiųjų paieškos tempai taip pat kelia trintį, o pranešimai rodo, kad kai kurie vietos gyventojai praranda pasitikėjimą savo išrinktais ir paskirtais pareigūnais.

Havajų gubernatorius Joshas Greenas (Džošas Grinas) praėjusią savaitę įsakė ištirti pasirengimą tragedijai ir reagavimą į ją, kad būtų galima pasimokyti iš klaidų.

Havajų generalinė prokurorė Anne Lopez (En Lopes) ketvirtadienį pareiškė, kad tyrimui atlikti paskirs nepriklausomą instituciją.

„Trečioji šalis, kuri atliks peržiūrą, užtikrins atskaitomybę ir skaidrumą bei patikins Havajų gyventojus, kad bus atskleisti visi faktai“, – sakė ji.

Laukiama J. Bideno

Ketvirtadienį gelbėtojai su šunimis toliau tęsė sudėtingą procesą ieškant daugiau kūnų nelaimės zonoje Lahainoje.

Kol kas pavyko identifikuoti tik kelių žuvusiųjų palaikus.

Padėti identifikuoti smarkiai apdegusius palaikus į Maujį atvyko ekspertų, o kai kurie jų dirbo po Rugsėjo 11-osios išpuolių.

Pirmadienį Maujyje turėtų apsilankyti JAV prezidentas Joe Bidenas (Džo Baidenas) su žmona Jill (Džil).

Po praėjusios savaitės nelaimės J. Bidenas greitai leido federalinei vyriausybei suteikti neatidėliotiną pagalbą.

Tačiau respublikonų opozicija jį sukritikavo dėl, jų nuomone, neryžtingos reakcijos į gaisrus.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS