Po kaltinimų slėpus lytinį išnaudojimą atsistatydino vokiečių protestantų bažnyčios vadovė | Diena.lt

PO KALTINIMŲ SLĖPUS LYTINĮ IŠNAUDOJIMĄ ATSISTATYDINO VOKIEČIŲ PROTESTANTŲ BAŽNYČIOS VADOVĖ

  • 1

Vokietijos protestantų bažnyčios vadovė Annette Kurschus (Anetė Kuršus) pirmadienį atsistatydino iš pareigų po to, kai buvo apkaltinta slėpusi savo kolegos galimai vykdytą lytinį išnaudojimą.

A. Kurschus neigė žinojusi apie išnaudojimą, tačiau sakė, kad atsistatydina, „kad nepadarytų žalos savo bažnyčiai“.

60-metė teologė atsidūrė skandalo sūkuryje žiniasklaidoje pasirodžius pranešimams, kad ji žinojo apie įtarimus vienam jos kolegai Zygeno bažnyčios apygardoje, tačiau nieko nedarė.

Šio vyro atžvilgiu policija dabar vykdo tyrimą.

A. Kurschus sakė, kad ji seniai pažinojo įtariamojo šeimą ir žinojo tiek apie jo homoseksualumą, tiek apie jo neištikimybę žmonai.

Pastarosiomis dienomis į ją nukreiptos žiniasklaidos akys nukreipia dėmesį nuo „jiems padarytos neteisybės išaiškinimo“, sakė A. Kurschus ir pridūrė, kad šis „absurdiškas ir žalingas poslinkis“ turi liautis.

Ji teigė, kad siekė apsaugoti šeimą, tačiau sulaukė kritikos dėl skaidrumo trūkumo.

„Tai dar skaudžiau, nes niekada – pabrėžiu – niekada nesiekiau išvengti atsakomybės, nuslėpti svarbių faktų, dangstyti faktų ar net dangstyti kaltinamąjį“, – sakė maždaug 20 mln. Vokietijos protestantų aukščiausia atstovė.

Protestantų bažnyčios sinodui vadovaujanti Anna-Nicole Heinrich (Ana Nikolė Hainrich) sakė, kad A. Kurschus atsistatydinimas „parodo, kaip svarbu bažnyčiai imtis ryžtingų veiksmų seksualinio smurto klausimu“.

Katalikų bažnyčią jau daugelį metų krečia neramumai dėl kaltinimų lytiniu priekabiavimu, tuo tarpu protestantų bažnyčios jie beveik nepalietė.

Tai dar skaudžiau, nes niekada – pabrėžiu – niekada nesiekiau išvengti atsakomybės, nuslėpti svarbių faktų, dangstyti faktų ar net dangstyti kaltinamąjį.

2018 metais Vokietijos vyskupų konferencijos užsakymu atlikto tyrimo išvadose teigiama, kad 1946–2014 metais 1 tūkst. 670 katalikų dvasininkų įvykdė vienokią ar kitokią lytinę prievartą prieš 3 tūkst. 677 nepilnamečius.

Manoma, kad tikrasis aukų skaičius yra daug didesnis.

2021-aisiais paskelbtoje 800 puslapių ataskaitoje apie Kelno vyskupiją nustatyta, kad 1975–2018 metais buvo 202 įtariami seksualinės prievartos vykdytojai ir 314 aukų. Daugiau nei pusė aukų buvo jaunesnės nei 14 metų.

Katalikų bažnyčios išmokos prievartos aukoms Vokietijoje 2020 metais buvo padidintos iki 50 tūkst. eurų. Anksčiau buvo mokama apie 5 tūkst. eurų, tačiau šios kampanijos atstovai teigia, kad ši suma vis dar nepakankama.

Vien praėjusiais metais buvo patvirtinta apie 28 mln. eurų išmokų.

Praėjusiais metais Vokietijoje daugiau nei pusė milijono žmonių išstojo iš Katalikų Bažnyčios dėl lytinio išnaudojimo krizės.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Kas kam neaišku

Nuo senų senovės ten buvo bybčiulpių ir pedofilų lizdas ir visada vieni kitus dangste. Nesuprantu, kaip tevai nebijo savo vaikam leist bendrau su tais

SUSIJUSIOS NAUJIENOS