Po kruvino išpuolio Kabule J. Bidenas susitinka su Izraelio premjeru | Diena.lt

PO KRUVINO IŠPUOLIO KABULE J. BIDENAS SUSITINKA SU IZRAELIO PREMJERU

Izraelio premjeras Naftali Bennettas (Naftalis Benetas) penktadienį susitiko su JAV prezidentu Joe Bidenu (Džo Baidenu), bet diena anksčiau Kabule įvykdytas kruvinas išpuolis prieš JAV evakuacijos iš Afganistano misiją temdo šį Izraelio bandymą paveikti žavesiu.

Dėl sprogdinimo Kabulo oro uosto rajone šis N. Bennetto ir J. Bideno susitikimas buvo atidėtas – jis turėjo įvykti ketvirtadienį.

Izraelio premjeras sakė atvežantis iš Jeruzalės „naują bendradarbiavimo dvasią“. 49 metų politikas vyriausybės vairą perėmė birželį po 12 metų trukusio ankstesnio Izraelio premjero Benjamino Netanyahu (Benjamino Netanjahaus), kuris buvo J. Bideno pirmtako Donaldo Trumpo (Donaldo Trampo) glaudus sąjungininkas, valdymo, pasižymėjusio poliarizacija ir, kartais, priešiškumu JAV demokratams.

Tačiau susitikimą temdo ataka Kabule, kai sprogus bombai žuvo mažiausiai 85 žmonės, tarp jų 13 amerikiečių karių.

N. Bennettas sakė, jog ketvirtadienį telefonu pareiškė užuojautą ir patikino, kad Izraelis palaiko JAV „šią sunkią valandą, kaip JAV daug metų palaiko Izraelį“.

Vis dėlto penktadienį susitikimas įvyko. Vienas Izraelio aukšto rango pareigūnas sakė, kad J. Bidenas Ovaliajame kabinete prasidėjusį susitikimą pratęsė privačiame prezidentiniame valgomajame, „kur vaišina ministrą pirmininką kava“.

Vėliau prie lyderių turėtų prisidėti kiti pareigūnai, tarp jų JAV valstybės sekretorius Antony Blinkenas (Entonis Blinkenas), JAV nacionalinio saugumo patarėjas Jake'as Sullivanas (Džeikas Salivanas), Izraelio nacionalinio saugumo patarėjas Eyalas Hulata (Ejalas Hulata), Izraelio ambasadorius JAV Giladas Erdanas ir N. Bennetto aukšto rango padėjėja Shimrit Meir (Šimrit Meir).

Palestiniečiai

N. Bennettas atvyko pirmojo savo oficialaus užsienio vizito nuo to laiko, kai birželį perėmė Izraelio vyriausybės vairą kaip ideologiškai susiskaldžiusios koalicijos vadovas. N. Bennetto griežtosios linijos dešinysis aljansas „Yamina“ turi tik keletą vietų Knesete.

„Aš atnešu iš Izraelio naują dvasią, dvasią žmonių, kurie kartais turi skirtingas nuomones, bet bendradarbiauja“, – trečiadienį susitikime su A. Blinkenu sakė jis.

„Tai ta pati dvasia, kurią noriu įnešti į mūsų bendradarbiavimo, geros valios, draugystės santykius“, – pridūrė Izraelio premjeras.

Jo ir Baltųjų rūmų pozicijose pagrindiniais klausimais esama nesutarimų. 

N. Bennettas yra sakęs, kad tęs nausėdijų statybą ir nepritaria Palestinos valstybės kūrimui teritorijose, kurias Izraelis užėmė 1967 metais.

Jis taip pat nesutinka, kad JAV vėl atidarytų konsulatą Jeruzalėje, kuris rūpinosi santykiais su palestiniečiais. D. Trumpas šią misiją uždarė 2019 metais, perkėlęs JAV ambasadą iš Tel Avivo į Jeruzalę ir taip parėmęs ginčijamas Izraelio pretenzijas į Rytų Jeruzalę.

A. Blinkenas užsiminė apie tuos nuomonių skirtumus savo antradienio susitikimo santraukoje. Jo biuras rašė, kad „sekretorius taip pat pabrėžė, kad izraeliečiai ir palestiniečiai nusipelno vienodų laisvės, klestėjimo ir orumo priemonių“.

„Nerimą keliantys Irano branduoliniai žingsniai“

Kalbėdamas su žiniasklaida artėjant vizitui į JAV N. Bennettas sakė per jį daugiausiai dėmesio skirsiantis Iranui.

Izraelis griežtai nusistatęs prieš J. Bideno pastangas anuliuoti D. Trumpo sprendimą pasitraukti iš 2015 metų galingųjų šalių sutarties su Iranu dėl šiitiškos respublikos branduolinės programos. Pagal šį susitarimą Teheranas turėjo apriboti savo branduolinę programą mainais į Iranui taikomų sankcijų sušvelninimą.

Nuo 2018 metų, kai D. Trumpas paskelbė išvedantis Vašingtoną iš susitarimo, Iranas pradėjo nebesilaikyti kai kurių svarbių įsipareigojimų, įskaitant susijusius su urano sodrinimu.

Trečiadienį susitikęs su N. Bennettu JAV gynybos sekretorius Lloydas Austinas (Loidas Ostinas) nekalbėjo apie susitarimą su Iranu, bet sakė, kad jam rūpi „nerimą keliantys Irano branduoliniai žingsniai ir besitęsianti regioninė agresija“. Jis įsipareigojo „užtikrinti, kad Izraelis galėtų apsiginti nuo Irano, jo įgaliotinių ir teroristinių grupuočių grėsmių“.

Buvęs JAV ambasadorius Izraelyje Danas Kurtzeris (Denas Kurceris) sakė naujienų agentūrai AFP, kad N. Bennetto vizitas turėtų užduoti naują toną dvišaliams santykiams po 12 metų trukusio B. Netanyahu valdymo.

„Netanyahu buvo įsitikinęs, kad jis geriau už bet kurį prezidentą, su kuriuo jam tekdavo turėti reikalų, išmano, ką turėtų daryti Jungtinės Valstijos“, – kalbėjo D. Kurtzeris.

Tuo metu vadovaujant N. Bennettui, „net jeigu būtų nesutarimų dėl politikos – ir jų tikrai bus – jiedu [su J. Bidenu] galės kalbėtis be to nepagarbos prieskonio“.

 

GALERIJA

  • Naftali Bennettas
Rašyti komentarą
Komentarai (2)

ano

taip yra gan reali prielaida kad ta sprogima ivyde mosad kad jav isikistu ir grazintu armija atgalis nes 1 zydai nesusitvarkys su musulmonais kurie jiems kelia pavoju yac persai.

juk

seniai aisku kokios spec t vald o jav dabar jau pati ju marionete teikesi atsiklaust ka toliau daryt gal zydai pades dar sukelt kara musulmonams kurie ju mirtyni priesai kaip ir palestyna ir cia truksta 1 tik pompeo kuris atliktu ta pati ka padare irane ir neoficialiai ko gero ir jis bus ?======

SUSIJUSIOS NAUJIENOS