Po nuosprendžio D. Trumpo baudžiamojoje byloje JAV kuriamas naujas precedentas | Diena.lt

PO NUOSPRENDŽIO D. TRUMPO BAUDŽIAMOJOJE BYLOJE JAV KURIAMAS NAUJAS PRECEDENTAS

Donaldui Trumpui (Donaldui Trampui) tapus pirmuoju baudžiamąja tvarka nuteistu buvusiu JAV prezidentu, 2024-ųjų rinkimų kampanija įžengė į dar nepažintą teritoriją.

Pats D. Trumpas, išėjęs iš teismo salės, negaišo laiko ir perėjo į kampanijos režimą.

„Esu politinis kalinys!“ – paskelbė jis iškart po to, kai ketvirtadienį buvo pripažintas kaltu dėl kiekvieno iš 34 kaltinimų byloje dėl mokėjimų už tylą.

Ankstų penktadienį respublikonas turi viešai pasisakyti iš savo būstinės Niujorke – „Trump Tower“.

Be bylos Niujorke D. Trumpui Vašingtone ir Džordžijoje yra pareikšti kur kas rimtesni kaltinimai dėl sąmokslo siekiant panaikinti 2020 metų prezidento rinkimų, kuriuos laimėjo demokratas Joe Bidenas (Džo Baidenas), rezultatus.

Jam taip pat pateikti kaltinimai Floridoje dėl įtariamo netinkamo įslaptintų dokumentų tvarkymo po to, kai jis paliko Baltuosius rūmus.

Nesitikima, kad kuris nors iš šių procesų įvyks prieš rinkimus lapkritį.

Bet kuriuo atveju D. Trumpas tai, kas iš karto sužlugdytų įprastą politinę karjerą, pavertė garbės reikalu, lygindamas save su tokiais politiniais kaliniais kaip Nelsonas Mandela ir sakydamas šalininkams, kad visi su juo susiję skandalai tik įrodo jo sąmokslo teoriją apie jėgas, besikėsinančias į jo laisvę.

Tuo metu J. Bidenas iki šiol vengė kelti klausimą dėl daugybės D. Trumpo teisinių sunkumų. Būdamas prezidentu, jis nenori suteikti validumo respublikonų, teigiančių, kad jis kišasi į teisingumo sistemą, argumentams.

Dabar J. Bidenui teks įsivertinti, ar D. Trumpo apkaltinamasis nuosprendis pakeis rinkimines prognozes.

Baltieji rūmai į nuosprendį sureagavo nurodydami, kad niekas nėra aukščiau įstatymo, ir pridūrė, kad dėmesys turėtų būti sutelktas į rinkimus, nes „grėsmė, kurią Trumpas kelia mūsų demokratijai, dar niekada nebuvo tokia didelė“.

Pats J. Bidenas nekomentavo naujausiųjų įvykių Niujorke.

Penktadienį jo laukia įtempta darbotvarkė, įskaitant derybas su Belgijos ministru pirmininku ir Nacionalinės futbolo lygos (NFL) „Super Bowl“ čempionų amerikietiško futbolo „Kansas City Chiefs“ komandos šventę, kurios metu jis turės daug progų pasisakyti.

Teoriškai jis gali būti nuteistas ketverių metų laisvės atėmimo bausme už kiekvieną iš kaltinimų, tačiau labiau tikėtina, kad jis bus nuteistas lygtinai.

 

D. Trumpas kuria precedentą

D. Trumpas tapo pirmuoju buvusiu JAV prezidentu, nuteistu už nusikaltimą. Jei lapkričio 5 dieną jis laimės prezidento rinkimuose ir Baltuosiuose rūmuose pakeis J. Bideną, bus užfiksuotas dar vienas beprecedentis įvykis.

Prisiekusieji pripažino jį kaltu klastojus verslo dokumentus, kad nusipirktų suaugusiųjų filmų žvaigždės Stormy Daniels (Stormi Daniels) tylą dėl jųdviejų 2006 metais galimai turėto romano. Jei būtų iškilusi į viešumą, ši istorija galėjo pakenkti jo 2016-ųjų prezidento rinkimų kampanijai.

Prokurorai sėkmingai iškėlė bylą, teigdami, kad mokėjimas ir neteisėtas jo nuslėpimas buvo platesnio masto nusikaltimo dalis, siekiant neleisti rinkėjams sužinoti kompromituojančios medžiagos kaip tik tuo metu, kai D. Trumpas ruošėsi susigrumti su Hillary Clinton (Hilari Klinton) dėl JAV vadovo posto.

Teoriškai jis gali būti nuteistas ketverių metų laisvės atėmimo bausme už kiekvieną iš kaltinimų, tačiau labiau tikėtina, kad jis bus nuteistas lygtinai.

Teisėjas Juanas Merchanas (Chuanas Merčanas) sakė, kad nuosprendis oficialiai bus paskelbtas liepos 11-ąją – likus keturioms dienoms iki respublikonų nacionalinio suvažiavimo Milvokyje, Viskonsino valstijoje, kur D. Trumpas turėtų gauti oficialią partijos nominaciją.

Teksaso krikščioniškojo universiteto profesorius, politikos analitikas Keithas Gaddie (Kitas Gadis) teigė, kad politinis apkaltinamojo nuosprendžio poveikis rinkiminei kampanijai dar neaiškus.

„Tai tikriausiai nepakeis daug balsų, tačiau tam tikrose valstijose, kuriose balsai ypač svyruoja, tai gali turėti įtakos. Taigi ypač įtemptose lenktynėse tai gali pakreipti situaciją į kitą pusę“, – sakė jis.

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

Tiesiai

Iškrypėliai bando pašalinti prezidentą Trumpą, nes žino kas jų laukia jeigu jis išgyvens, tai kalėjimai iki gyvos galvos, privogtų turtų konfiskacija ir pripažinimas iškrypimo kaip pavojaus šalies saugumui. Teks iškrypėliams bėgti arba žudytis. TRUMPAS SUGRĮŽTA IR NIEKAS TO NESUSTABDYS, BIJOKITE IŠKRYPĖLIAI.

Jauciuosi durnas

Kaip teistas ir teisiamas asmuo gali balotiruotis i salies vadovo posta?!

Juokas ima

Iš amerikonų, Lietuvoje mes realiai sėdintį seimūną turime, taigi papūskit mums į rūrą

SUSIJUSIOS NAUJIENOS