Po perversmo Turkijos ir JAV pareigūnai susitinka pirmosioms deryboms | Diena.lt

PO PERVERSMO TURKIJOS IR JAV PAREIGŪNAI SUSITINKA PIRMOSIOMS DERYBOMS

  • 2

Pirmadienį Ankaroje pirmąkart susitiks Turkijos kariuomenės ir politiniai lyderiai su aukšto rango JAV kariuomenės vadu. Vyks pirmosios tiesioginės dvišalės derybos nuo praeitą mėnesį mėginto įvykdyti perversmo.

JAV Štabų vadų komiteto pirmininkas generolas Josephas Dunfordas (Džozefas Danfordas) susitiks su Turkijos Generalinio štabo viršininku Hulusi Akaru (Chulusiu Akaru) ir premjeru Binali Yildirimu (Binaliu Jildirimu).

Įtampa tarp abiejų NATO sąjungininkių padidėjo po nepavykusio pučo liepos 15-ąją, surengto kai kurių sukilusių kariuomenės elementų, mėginusių nuversti prezidento Recepo Tayyipo Erdogano (Redžepo Tajipo Erdohano) vyriausybę.

Kai kurie Turkijos pareigūnai užsiminė, kad Vašingtonas gali būti susijęs su šiuo sąmokslu, bet tokius pareiškimus aukšto rangos JAV pareigūnai griežtai atmetė.

Praeitą savaitę R.T. Erdoganas užsipuolė JAV pajėgoms Artimųjų Rytų regione vadovaujantį generolą, kuris išsakė susirūpinimą dėl abiejų šalių karinio bendradarbiavimo po pastarojo pučo.

JAV žiniasklaida citavo Centrinio štabo vadą generolą Josephą Votelį (Džozefą Votelį), kuris sakė, kad nesėkmingas perversmas ir vėliau Ankaros vykdytos griežtos priemonės prieš dešimtis generolų, kurie buvo suimti arba pašalinti iš pareigų, gali paveikti amerikiečių bendradarbiavimą su Turkija.

„Jūs stojate į perversmo planuotojų pusę, užuot padėkojęs šiai valstybei, kad ji atrėmė mėginimą įvykdyti perversmą“, – sakė Turkijos lyderis.

J. Dunfordas taip pat aplankys Indžirliko oro pajėgų bazę, kurią JAV vadovaujama koalicija naudoja vykdydama antskrydžius prieš džihadistų judėjimo „Islamo valstybė“ (IS) kovotojus Sirijoje ir Irake, vienas Amerikos pareigūnas sakė naujienų agentūrai AFP.

Ankara įtaria, kad pučininkai pasinaudojo baze Turkijos pietuose, rengdami aviacijos operacijas.

Turkijos pareigūnai po perversmo šioje bazėje buvo laikinai išjungę elektrą.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

DJ

Čiurkiją reikia varyti lauk iš NATO dėl jos islamo radikalai prezidento kuris beje šantažuoja visą Europą su tais pabėgalais kurių jis turi kaip jis sako 2,7 milijonus !. Ko ten Lietuviai aplamai važiuoja ilsėtis tipo Lietuvoje nėra kaimo turizmo su labai gražiomis vietomus, jie gali važiuodami į Čiurkiją nori priimti islamą ?

nelabai

turkams ekonomiškai JAV ir svarbūs, na gauna pinigų už bazę, o vat ruskiai tai jau visapusiškai reikalingi

SUSIJUSIOS NAUJIENOS