Po reportažo apie prekybą „džihadistų narkotikais“ Sirija atšaukė BBC akreditaciją | Diena.lt

PO REPORTAŽO APIE PREKYBĄ „DŽIHADISTŲ NARKOTIKAIS“ SIRIJA ATŠAUKĖ BBC AKREDITACIJĄ

  • 0

Praėjus kelioms dienoms po to, kai britų visuomeninis transliuotojas paskelbė reportažą, kuriame Sirijos prezidento Basharo al Assado (Bašaro Asado) šeimos nariai ir aukšto rango kariuomenės pareigūnai siejami su neteisėtų narkotikų gamyba ir kontrabanda, Sirijos informacijos ministerija atšaukė BBC žurnalistų akreditaciją.

Birželio pabaigoje rodytame dokumentiniame filme pasakojama apie milijardų dolerių vertės verslą, susijusį su didelę priklausomybę sukeliančiu amfetaminu, vadinamu kaptagonu.

Sirijos ministerija pranešė, kad panaikino BBC akreditaciją po pakartotinių įspėjimų dėl, jos teigimu, „klaidinančių reportažų, kuriuose remiamasi teroristinių organizacijų ir Sirijai priešiškų asmenų pareiškimais ir liudijimais“. Ministerija neminėjo dokumentinio filmo ir nepagrindė savo teiginių apie reportažų neobjektyvumą.

BBC atmetė ministerijos kaltinimus, sakydama, kad teikia nešališką informaciją ir palaiko nepriklausomą žurnalistiką.

„Siekdami nustatyti faktus, kalbamės su įvairių politinių pažiūrų žmonėmis, – sakoma BBC pranešime, kurį savaitgalį gavo naujienų agentūra AP. – Mes ir toliau teiksime nešališkas naujienas ir informaciją savo auditorijai visame arabiškai kalbančiame pasaulyje.“

Akreditacijų neteko BBC radijo ir televizijos korespondentai bei vaizdo operatorius.

Pastaraisiais metais karo draskomoje Sirijoje suklestėjo „džihadistų narkotikais“ vadinamų kaptagono tablečių gamyba ir kontrabanda. Ekspertai teigia, kad tai yra svarbus pajamų šaltinis paralyžiuotai šalies ekonomikai ir sankcionuotai vadovybei. Kaimyninės Jordanija ir Saudo Arabija, taip pat kitos Persijos įlankos šalys jau seniai skundžiasi dėl pigių narkotikų, plūstančių iš Sirijos.

Kaptagonas vartojamas ne tik kaip kvaišalai, bet juo taip pat piktnaudžiauja kovotojai mūšio lauke bei fizinį darbą atliekantys darbininkai.

Jungtinė Karalystė, Jungtinės Valstijos ir Europos Sąjunga už dalyvavimą prekyboje narkotikais skyrė sankcijas saujelei narkotikų baronų ir B. al Assado bendražygių.

Sirijos vyriausybė neigia, kad yra kaip nors susijusi su kaptagono gamyba. Praėjusį mėnesį vienas Sirijos įstatymų leidėjas AP sakė, kad Sirija buvo naudojama kaip kaptagono ir kitų narkotikų tranzito valstybė, ir apkaltino opozicijos grupes valdant šią industriją.

Po to, kai Sirija atkūrė santykius su daugeliu kaimyninių šalių, narkotikų kontrabandos pažabojimas tapo svarbiausiu klausimu regioninėse derybose.

Per Sirijos sukilimą, peraugusį į tikrą pilietinį karą, kuris tęsiasi jau tryliktus metus, žuvo beveik pusė milijono žmonių, o pusė iš prieš karą šalyje gyvenusių 23 mln. žmonių buvo priversti palikti namus. Tiek vyriausybės kontroliuojamoje teritorijoje, tiek opozicijos kontroliuojamame anklave šalies šiaurės vakaruose gyvenantys sirai kenčia nuo didžiulio skurdo.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS