JAV rengia „planą B“ Ukrainos grūdų eksportui: negalima pasitikėti niekuo, ką sako V. Putinas | Diena.lt

JAV RENGIA „PLANĄ B“ UKRAINOS GRŪDŲ EKSPORTUI: NEGALIMA PASITIKĖTI NIEKUO, KĄ SAKO V. PUTINAS

JAV kartu su Ukraina rengia „planą B“, kaip iš šalies išvežti eksportui skirtus grūdus po Rusijos atakos prieš Odesos uostą, sekmadienį pareiškė JAV Tarptautinės plėtros agentūros (USAID) administratorė Samantha Power.

Smūgiai buvo suduoti praėjus vos dienai po to, kai Kyjivas ir Maskva pasirašė susitarimą leisti eksportuoti grūdus iš Ukrainos Juodosios jūros uostų, todėl kilo pyktis ir susirūpinimas dėl susitarimo, kuriuo siekiama sušvelninti karo sukeltą pasaulinę maisto krizę, ateities.

„Planas B apima kelius, geležinkelius ir upes, baržų siuntimą ir geležinkelių sistemų suderinimą su Europos geležinkelių sistemomis, kad eksportas galėtų vykti greičiau, – sakė S. Power CNN žurnalistui Nairobyje (Kenija). – Mes įgyvendiname  nenumatytų atvejų planą, nes jokiu būdu negalima pasitikėti niekuo, ką sako [Rusijos prezidentas] Vladimiras Putinas“.

Apie 20 mln. tonų kviečių ir kukurūzų yra įstrigę Odesos uoste, sakė S. Power, pridurdama, kad, nepaisant to, jog egzistuoja alternatyvūs keliai iš Ukrainos maistui išvežti, vis dėlto „nėra nieko, kas pakeistų Putino leidimą nutraukti blokadą ir išvežti grūdus pačiu efektyviausiu būdu“.

Ji pareiškė, kad tikisi, jog susitarimas dėl grūdų „kaip nors išsilaikys“, nepaisant to, kad Rusija „iš karto atsuko nugarą“ susitarimui ir atakavo Odesą – pagrindinį susitarime įvardytą uostą.

Praėjusią savaitę JAV paskelbė apie papildomą 1,3 mlrd. dolerių humanitarinę pagalbą Afrikos Kyšuliui. Čia – Etiopijoje, Kenijoje ir Somalyje – tvyro beprecedentės sausros.

„Daugiau nei pusė Somalio suvartojamų kviečių atkeliauja iš Ukrainos, o dabar jie įstrigę Odesos uoste“, – sakė S. Power.

Kremlius: smūgiai Odesos uostui neturėtų paveikti grūdų eksporto

Kremlius pirmadienį pareiškė, kad Rusijos smūgiai Ukrainos Juodosios jūros Odesos uostui „neturėtų paveikti“ Jungtinėms Tautoms tarpininkauto Maskvos ir Kyjivo susitarimo dėl grūdų eksporto atblokavimo.

„Tai negali ir neturėtų turėti įtakos krovinių gabenimo pradžiai“, – praėjus dviem dienoms po to, kai Maskva smogė šiam uostui, žurnalistams sakė Kremliaus atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas.

Jis tvirtino, kad Maskvos smūgiai buvo nukreipti „išimtinai“ į karinę infrastruktūrą ir „nesusiję su susitarimu dėl grūdų eksporto“.

Rusijos kariuomenė ir Užsienio reikalų ministerija po šių smūgių irgi tvirtino, kad taikytasi į karinius taikinius, bet tai patvirtinančių įrodymų nepateikė.

Šeštadienį Ukraina pranešė, kad Rusijos raketos smogė Juodosios jūros Odesos uostui. Odesos srities administracijos vadovas Maksymas Marčenka socialinėje žiniasklaidoje paskelbtame vaizdo pareiškime sakė, kad per smūgį buvo sužeista kažkiek žmonių ir apgadinta uosto infrastruktūra, bet daugiau detalių nepateikė.

Penktadienį Kyjivas ir Maskva po mėnesius trukusių derybų pasirašė susitarimą dėl ukrainietiškų grūdų eksporto iš šalies uostų atnaujinimo, siekiant sušvelninti pasaulinę maisto krizę.

Rusijos raketų smūgį Odesos uostui pasmerkė Jungtinės Tautos ir Ukrainos sąjungininkės Vakaruose, įskaitant Europos Sąjungą ir JAV.

Ukrainos ginkluotųjų pajėgų atstovas šeštadienį pareiškė, kad Rusijos raketų smūgiais buvo taikytasi į Odesos uoste esančias grūdų saugyklas.

Ukrainos užsienio reikalų ministerijos atstovas Olehas Nikolenka Rusijos smūgį Odesos uostui pavadino Kremliaus „spjūviu“ JT ir Turkijai, tarpininkavusioms dėl grūdų eksporto atnaujinimo. Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis apkaltino Rusiją sistemingai pažeidžiant susitarimus.

Gairės: karas Ukrainoje, grūdų eksportas, sprogimai Odesoje, naujas planas
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS