Po šaudymų Kolorade J. Bidenas ragina uždrausti kariškus ginklus | Diena.lt

PO ŠAUDYMŲ KOLORADE J. BIDENAS RAGINA UŽDRAUSTI KARIŠKUS GINKLUS

JAV prezidentas Joe Bidenas (Džo Baidenas) antradienį pakvietė šalyje uždrausti kariškus ginklus po Kolorade 10 žmonių gyvybių pareikalavusių šaudynių, kurios buvo jau antros šalyje per pastarąją savaitę ir vėl išprovokavo raginimų sugriežtinti šaunamųjų ginklų kontrolę.

Kreipdamasis į šalį, jau seniai kenčiančią nuo ginkluotų žudynių mokyklose, naktiniuose klubuose, kino teatruose ir daugelyje kitų viešų erdvių, J. Bidenas sakė, kad jam „nereikėtų laukti nė minutės, jau nekalbant apie valandas, kad galėtų priimti sveiko proto sprendimų, ateityje gelbėsiančių gyvybes, ir paraginti savo kolegas Atstovų Rūmuose ir Senate veikti“.

„Galime vėl uždrausti kariškus ginklus ir didelės talpos dėtuves šioje šalyje“ – sakė jis, primindamas, kad 1994-aisias Kongresas įveikė savo nesutarimus ir įvedė 10 metų draudimą tokiems ginklams.

„Tai nėra ir neturėtų būti partinė problema. Tai yra Amerikos problema. [Draudimas] gelbės gyvybes. Amerikiečių gyvybes. Turime veikti.“, – pridūrė jis.

Griežtesnė ginklų kontrolė yra palaikoma daugumos amerikiečių, bet respublikonų politikai seniai priešinasi priemonėms, mažumos žmonių šalyje laikomoms jų teisės turėti ginklų pažeidimu.

J. Bidenas pasisakė praėjus kelioms valandoms po to, kai 21-erių vyrui buvo pateikti kaltinimai nušovus 10 žmonių viename prekybos centre Boulderyje, Kolorado valstijoje.

Šios žudynės įvyko nepraėjus nė savaitei po kito incidento, kai ginkluotas vyras nušovė aštuonis žmonės keliuose SPA centruose Džordžijos valstijos sostinėje Atlantoje.

Šios šaudynės įžiebė raginimus politikams veikti, tačiau antradienį vėl išryškėjo įprasta takoskyra tarp abiejų pagrindinių partijų.

„Bailūs politikai“

Šį mėnesį Atstovų Rūmai priėmė dvi įstatymų pataisas, kuriomis sugriežtintos informacijos apie asmenis tikrinimo priemonės ir panaikinta įstatymų spraga, susijusi su 2015 metais įvykusiomis šaudynėmis vienoje bažnyčioje Čarlstone, Pietų Karolinoje.

Šių įstatymų pataisų idėja – kad informacija apie asmenis būtų tikrinama visais atvejais parduodant šaunamuosius ginklus Jungtinėse Valstijose, įskaitant pardavimus ginklų parodose. Tokie siūlymai yra tvirtai remiami amerikiečių rinkėjų.

Visgi šios pataisos tikriausiai nebus priimtos Senate, kur jas savo balsais turėtų palaikyti mažiausiai devyni respublikonai.

Nepaisant to, Senato daugumos lyderis Chuckas Schumeras (Čakas Šumeras) sakė esąs pasiryžęs iškelti Kongreso aukštuosiuose rūmuose klausimą dėl pataisų, susijusių su informacijos apie asmenis patikra. „Šis Senatas svarstys ir atkreips dėmesį į ginklų smurto epidemija šalyje“, – antradienį sakė jis.

„Mums reikalinga galimybė apsipirkti be baimes... Tačiau Amerikoje, negalime [to daryti]", – komentuodamas išpuolį Kolorade savo pranešime rašė buvęs prezidentas Barackas Obama (Barakas Obama).

Jau „seniai laikas“ politikams imtis veiksmų, tęsė B. Obama.

„Galime įveikti bailių politikų opoziciją ir ginklų lobistų spaudimą, nukreiptą prieš bet kokį ribojimą, kuris apsunkintų galimybę bet kam susirinkti [šaunamųjų ginklų] arsenalą. Galime ir privalome [tai padaryti]", – pabrėžė jis.

Senato teismų komitetas antradienį surengtą pirmąjį iš keleto posėdžių, per kuriuos bus nagrinėjami pasiūlymai, kaip būtų galima sumažinti ginkluotą smurtą.

Niekur nėra saugu

Dėl žudynių Kolorade kaltinamas Ahmadas Al Aliwi Alissa (Ahmadas Alivis Alisa) šiuo metu gydomas ligonėje, nes buvo pašautas policijos po pirmadienį įvykusių šaudynių „King Soopers“ prekybos centre Boulderyje. Boulderis yra už 50 km į šiaurės vakarus nuo valstijos sostinės Denverio.

„Jis yra kaltinamas įvykdęs 10 pirmojo laipsnio žmogžudysčių ir greitu metu bus perkeltas į Boulderio apygardos kalėjimą“, – per spaudos konferenciją sakė apygardos policijos vadas Marisas Heroldas (Merisas Heroldas).

Be to, policijos vadas garsiai perskaitė visų 10-ies aukų vardus: vyrų ir moterų, kurių amžius buvo nuo 20 iki 65 metų, įskaitant pirmąjį į nusikaltimo vietą atvykusį 51-erių policijos pareigūną Ericą Talley'į (Eriką Talį), kuris buvo septynių vaikų tėvas.

„Boulderio apygarda – maža bendruomenė. Mes visi žiūrime į [aukų] sąrašą – ar tarp jų yra mūsų pažįstamų?“ – sakė gubernatorius Jaredas Polisas (Džaredas Polisas).

„Nei vienas iš jų nesitikėjo, kad tai bus paskutinė jų gyvenimo diena“, – pridūrė jis.

Kolorado valstiją anksčiau sukrėtė dvejos liūdniausiai pagarsėjusios šaudynės per JAV istoriją, 1999 metais įvykusios Kolumbaino vidurinėje mokykloje ir 2012-aisiais - Ororos kino teatre.

Šios žudynės paskatino diskusijas visoje šalyje, tačiau jokių rimtesnių ginklų įstatymų pokyčių nebuvo priimta.

2018-aisiais, po šaudynių Parklando mokykloje Floridos valstijoje, Boulderio miestas uždraudė „kariškus ginklus“ ir didelės talpos dėtuves.

Tačiau, pasak dienraščio „The Denver Post“, praėjusią savaitę vienas teisėjas šį draudimą sustabdė. Šį teisėjo sprendimą sveikino įtakinga už teisę piliečiams turėti šaunamųjų ginklus pasisakanti Nacionalinė šaunamųjų ginklų asociacija (NRA).

Po šaudynių Kolorade NRA tviteryje paskelbė JAV konstitucijos 2-osios pataisos, įtvirtinančios teisę turėti šaunamųjų ginklų, nuotrauką.

 

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS