Politologas: Rusija laimi karą prieš JAV | Diena.lt

POLITOLOGAS: RUSIJA LAIMI KARĄ PRIEŠ JAV

Grįžtame kone į Šaltojo karo situaciją, kai kalbama, kad reikia derėtis, bet faktiškai kariaujama tarpusavyje, LRT RADIJUI sako Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto politologas Laurynas Jonavičius. „Teisingai pastebėjote – Rusija laimi karą prieš JAV. Vis stiprėja per tarpininkus vykdoma tiesioginė Rusijos ir JAV konfrontacija, nes amerikiečiai tiekia ginkluotę, amuniciją vienoms grupuotėms, Rusija – kitoms. [...] Situacija visiškai beviltiška“, – pastebi jis.

– Rengiamas dar vienas pasitarimas dėl saugumo Sirijoje. „Islamo valstybė“ ragina paskelbti „šventąjį karą“ ir prieš Rusiją, ir prieš JAV. Ar yra ženklų, kad bendradarbiavimas tarp šių šalių yra įmanomas kovojant su „Islamo valstybe“?

– Deklaratyviai taip – visi sako, kad bendradarbiauja. Bet iš esmės Rusijos įsitraukimas tik paaštrino situaciją, nes pats faktas, kad reikia kovoti ne tik su Sirijoje veikiančiomis skirtingomis jėgomis, bet dar ir su nauju veikėju – su rusais, rodo (ir mes realiai matome), kad situacija aštrėja, radikalėja visi veikėjai, kurie veikia Sirijoje. Taigi galiausiai gali būti, kad rusai su amerikiečiais bus priversti kažką daryti, tartis, netgi visiškai to nenorėdami. Bet kol kas bendradarbiavimas yra tik žodinis, neduodantis jokios praktinės naudos.

– Iš esmės tai iliustruoja ir Rusijos užsienio reikalų ministro Sergejaus Lavrovo pareiškimai, kad neaišku, kur nukeliauja JAV tiekiami ginklai Sirijos opozicijai. Jis taip pat kritikuoja, kad JAV vadovaujama tarptautinė koalicija neefektyviai vykdo antskrydžius. Ir manoma, kad Rusija laimi karą prieš JAV. Ką Jūs apie tai manote?

– Teisingai pastebėjote – Rusija laimi karą prieš JAV. Vis stiprėja per tarpininkus vykdoma tiesioginė Rusijos ir JAV konfrontacija, nes amerikiečiai tiekia ginkluotę, amuniciją vienoms grupuotėms, Rusija – kitoms. Grįžtame kone į Šaltojo karo situaciją, kai kalbama, kad reikia derėtis, bet faktiškai kariaujama tarpusavyje. Situacija visiškai beviltiška.

– Antradienį Nyderlandų saugumo taryba paskelbė savo technines išvadas dėl Malaizijos lėktuvo katastrofos. S. Lavrovas kritikuoja tas išvadas ir sako, kad olandų tyrėjai nebendradarbiavo su Rusijos raketų „Buk“ gamintojais. O „Buk“ gamintojai savo ruožtu paskelbė savo eksperimentų išvadas. Kaip vertinate tokius pareiškimus?

– Tai vėl yra žodžiai. Tyrimo rezultatai yra techniniai, abi pusės sutaria, kad tai buvo „Buk“ tipo raketa, tačiau esminiai klausimai – iš kur šauta, kas šovė ir kas davė įsakymą šauti – lieka neatsakyti. Kitaip sakant, vėl proga ir erdvė abiem pusėms paskleisti propagandines žinutes, kas realiai ir vyksta. Ir tai niekaip neprisideda prie atsakymo į esminius klausimus.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

mizntropas

gal tas politologas išsamiau paiškins, kokiu būdu rusija laimi, o JAV pralaimi? O gal, kad taip būtų mūsų politologas norėtų?

JO

tokie ir tie politologai iki pirmo musulmonų išpuolio Maskvoje.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS