Politologė: pažadų denuklearizuoti Korėjos pusiasalį buvo ir anksčiau | Diena.lt

POLITOLOGĖ: PAŽADŲ DENUKLEARIZUOTI KORĖJOS PUSIASALĮ BUVO IR ANKSČIAU

Tai, kas šiandien vyksta tarp Jungtinių Valstijų ir Šiaurės Korėjos lyderių, nėra nauja, sako politologė Margarita Šešelgytė.

Be to, jos teigimu, šalių lyderiai istoriniu susitikimu ketins pasinaudoti ne siekdami palaikyti tarptautinį stabilumą, o dirbdami su vidaus auditorija savo valstybėse.

„Ta istorija, kurią mes matome šiandien, nepaisant fanfarų, liaupsių ir skambių pareiškimų, nėra nauja – panašios istorijos vyko ir 1993-iaisiais, 2005-aisiais, 2012-aisiais, kada buvo pasižadama denuklearizuoti [Korėjos] pusiasalį, iš Jungtinių Amerikos Valstijų buvo pažadamos garantijos, kad nebus puolama Šiaurės Korėja, kad bus užtikrinamas saugumas. Iš principo kažko kokybiškai naujo susitarime tarp Kimo ir D. Trumpo aš neišgirdau“, – LRT TELEVIZIJOS laidoje „Laba diena, Lietuva“ kalbėjo politologė.

Kadangi tai pirmas atvejis istorijoje, kai Šiaurės Korėjos lyderis susitinka su Jungtinių Amerikos Valstijų prezidentu ir spaudžia jam ranką kaip lygus su lygiu, M. Šešelgytės nuomone, Kim Jong Unas tai išnaudos siekdamas įtvirtinti savo galią šalyje. D. Trumpui susitikimas taip pat bus naudingas formuojant įvaizdį prieš artėjančius rinkimus.

„Jie turi skirtingus tikslus ir tie tikslai turbūt mažiausiai yra susiję su tarptautinio stabilumo palaikymu. Manau, kad tiek vienas, tiek kitas dirba su savo vidaus auditorijomis – Kimas nori pasirodyti stiprus, gauti tam tikrų ekonominių naudų iš šito susitikimo, o D. Trumpui reikalinga stipri laikysena prieš artėjančius rinkimus parodyti savo, savo partijos potencialiems rinkėjams, kad jis iš tiesų yra stiprus lyderis ir daro tam tikrų žingsnių, kurie labai svarbūs tarptautinėje politikoje.

Nereikia atmesti ir dar vieno labai svarbaus aspekto – apskritai D. Trumpas yra narciziška asmenybė, kuri gali pasididžiuoti, kad štai niekam nepasisekė, Barackui Obamai ypač nepasisekė, o man pasisekė“, – sako politologė.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

...

O kaip denuklearizuot Izraelį - va ten tikrasis karo pradžios užkratas slypi.

tai

tik del ivzaizdzio zmoniu apraminimui....

SUSIJUSIOS NAUJIENOS