Popiežiaus taikos pasiuntinys išvyko į Ukrainą | Diena.lt

POPIEŽIAUS TAIKOS PASIUNTINYS IŠVYKO Į UKRAINĄ

Italų kardinolas Matteo Zuppi (Matėjas Dzupis), popiežiaus Pranciškaus taikos pasiuntinys, pirmadienį išvyko į Kyjivą dviejų dienų deryboms su Ukrainos pareigūnais dėl karo su Rusija, pranešė Vatikanas.

Italijos vyskupų konferencijos vadovas M. Zuppi birželio 5–6 dienomis lankysis Kyjive kaip popiežiaus Pranciškaus pasiuntinys, sakoma pareiškime.

„Pagrindinis šios iniciatyvos tikslas – išsamiai išklausyti Ukrainos valdžios atstovų nuomonę apie galimus teisingos taikos pasiekimo būdus ir paremti žmogiškumo gestus, kurie padėtų mažinti įtampą“, – sakoma pranešime.

67-erių M. Zuppi pernai buvo išrinktas Italijos vyskupų konferencijos vadovu ir priklauso katalikiškai Šv. Egidijaus bendruomenei, kurios specializacija – diplomatija ir taikos pastangos.

„Ukraina džiaugiasi Vatikano susidomėjimu Rusijos pradėtu kruvinu karu ir ketinimais giliau suprasti realią situaciją“, – tviteryje parašė Ukrainos ambasadorius Vatikane Andrijus Jurašas.

Jis sakė esąs įsitikinęs, kad artima pažintis su karo pasekmėmis tikrai padės rasti tinkamus atsakymus vardan teisingos taikos.

Popiežius Pranciškus ne kartą ragino siekti taikos Ukrainoje, nors Vatikano bandymai tarpininkauti konflikte kol kas nedavė jokių rezultatų.

Pirmaisiais mėnesiais po to, kai 2022 metų vasarį Rusija įsiveržė į kaimyninę šalį, popiežius sulaukė kritikos dėl to, kad aiškiai nekaltino Maskvos.

Ukrainos ministras pirmininkas Denysas Šmyhalis balandį Vatikane susitiko su Pranciškumi ir pakvietė jį apsilankyti savo šalyje.

Tačiau Vatikano stebėtojai mano, kad Pranciškus greičiausiai nevyks į Ukrainą. Jis nebent galėtų keliauti į Rusiją pasikalbėti su prezidentu Vladimiru Putinu.

Kovą Pranciškus atskleidė, kad išreiškė norą vykti į Maskvą derėtis dėl taikos, bet jo pasiūlymas buvo atmestas.

Pirmą kartą apie galimą misiją Pranciškus prabilo balandį grįžęs iš kelionės į Vengriją, tačiau nepateikė jokių detalių.

Gegužės mėnesį Vatikanas pranešė, kad Pranciškus paprašė M. Zuppi vadovauti taikos misijai siekiant padėti sumažinti įtampą konflikte Ukrainoje.

Šį žingsnį Pranciškus žengė „su viltimi, kurios niekada neatsisakė, kad tai gali pradėti taikos kelią“, tuomet sakė Vatikano atstovas Matteo Bruni (Matėjas Brunis).

Gairės: karas Ukrainoje, Matteo Zuppi, popiežiaus pasiuntinys Ukrainoje
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS