Popiežius atnaujino seksualinio išnaudojimo atvejų tyrimo normas | Diena.lt

POPIEŽIUS ATNAUJINO SEKSUALINIO IŠNAUDOJIMO ATVEJŲ TYRIMO NORMAS

Popiežius Pranciškus šeštadienį atnaujino dokumentą, apibrėžiantį procedūras, kurių reikia laikytis tiriant seksualinio išnaudojimo bažnytinėje aplinkoje atvejus.

Be kita ko, išplėstos normos, kad jos apimtų ir pasauliečius katalikų lyderius, ir dar kartą patvirtinta, kad pažeidžiami suaugusieji taip pat gali tapti išnaudojimo aukomis.

Pranciškus dar kartą patvirtino ir visam laikui įteisino 2019 metų dokumento laikinąsias nuostatas, kurios buvo priimtos Vatikano ir katalikų hierarchijos krizės metu.

Tuo metu tas įstatymas buvo giriamas už tai, kad jame buvo nustatyti tikslūs mechanizmai, kaip ištirti prie piktnaudžiavimo prisidėjusius vyskupus ir aukšto rango religines figūras, tačiau jis buvo įgyvendinamas netolygiai, o prievartą patyrę asmenys kritikavo Vatikaną dėl nuolatinio skaidrumo trūkumo bylose.

Naujosios normos atitinka kitus nuo to laiko Katalikų Bažnyčios paskelbtus piktnaudžiavimo atvejų sprendimo pokyčius. Svarbiausia, kad jos išplėstos ir apima ne tik dvasininkus, bet ir Vatikano patvirtintų asociacijų, kurioms vadovauja tikintys pasauliečiai, vadovus.

Taip reaguojama į daugybę pastaraisiais metais išaiškėjusių atvejų, kai pasauliečiai piktnaudžiavo savo įgaliojimais, siekdami seksualiai išnaudoti savo dvasiškai globojamus ar vadovaujamus žmones.

Naujosiose normose taip pat dar kartą patvirtinta, kad net ir suaugusieji gali tapti kunigų grobuoniško elgesio aukomis, pavyzdžiui, vienuolės ar seminaristai, kurie yra priklausomi nuo savo vyskupų ar vyresniųjų. Anksčiau Bažnyčios teisėje buvo laikoma, kad turi būti ištirti tik priekabiavimo ir smurto prieš nepilnamečius ir pažeidžiamus suaugusiuosius atvejai.

Naujajame dokumente aiškiai nurodoma, kad suaugusieji gali būti pažeidžiami net ir retkarčiais, kai susiklosto tam tikros situacijos. Tai, kad šis apibrėžimas liko tekste, yra svarbu, atsižvelgiant į Vatikano pasipriešinimą išplėsti piktnaudžiavimo normas, kad jos apimtų ir suaugusiuosius.

 

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

į normas būtina į t r a u k t i ,

KASTRUOTI kunigus ir HIERARCHUS pedofilus

SUSIJUSIOS NAUJIENOS