Popiežius paragino Rusiją ir Ukrainą apsikeisti kaliniais, nutraukti ugnį Gazos Ruože | Diena.lt

POPIEŽIUS PARAGINO RUSIJĄ IR UKRAINĄ APSIKEISTI KALINIAIS, NUTRAUKTI UGNĮ GAZOS RUOŽE

  • 0

Popiežius Pranciškus sekmadienį paragino Rusiją ir Ukrainą apsikeisti kaliniais, jau trečius metus siaučiant karui Ukrainoje, ir dar kartą reikalavo nutraukti ugnį Gazos Ruože bei išlaisvinti įkaitus.

Pranciškus, kreipdamasis į Vatikane minias, sakė, kad jo mintys šiais metais visų pirma skirtos žmonėms Ukrainoje ir Gazos Ruože bei visiems, kurie susiduria su karu, ypač vaikams, kurie, anot jo, „pamiršo, kaip šypsotis“.

„Ragindamas gerbti tarptautinės teisės principus, išreiškiu viltį, kad Rusija ir Ukraina apskritai apsikeis visais kaliniais: visais už visus“, – Vatikano Šv. Petro aikštėje Velykų proga skelbdamas kreipimąsi „Urbi et orbi“ („Miestui ir pasauliui“) sakė Katalikų Bažnyčios vadovas.

Sekmadienį turint prasidėti naujoms Izraelio ir islamistų grupuotės „Hamas“ deryboms dėl ugnies nutraukimo, popiežius taip pat atkreipė dėmesį į humanitarinę situaciją regione ir pareikalavo stabdyti karinius veiksmus.

„Dar kartą raginu užtikrinti humanitarinės pagalbos patekimą į Gazą ir dar kartą raginu nedelsiant paleisti spalio 7 dieną paimtus įkaitus bei nedelsiant nutraukti ugnį Gazos Ruože“, – dešimtims tūkstančių susirinkusiųjų kalbėjo Pranciškus.

„Neleiskime, kad virš Europos ir Viduržemio jūros regiono pūstų vis smarkesni karo vėjai, – pridūrė jis.

Kaip ir ankstesniuose „Urbi et orbi“, popiežius pasmerkė ginklavimosi ir smurto logiką pasaulyje.

Savo tradicinėje kalboje Pranciškus pasmerkė karą kaip „absurdą ir pralaimėjimą“, užsimindamas apie konfliktus ne tik Ukrainoje ir Gazos Ruože, bet ir Sudane, Mianmare, Haityje ir kitur.

Pranciškus taip pat paragino pasaulio lyderius „negailėti pastangų kovojant su prekybos žmonėmis rykšte, nenuilstamai dirbti, kad būtų išardyti išnaudotojų tinklai ir grąžinta laisvė aukoms“.

87-erių metų Pranciškus atvyko neįgaliojo vežimėlyje vadovauti Velykų mišioms nuo 10 val. ryto vietos (11 val. Lietuvos) laiku esant debesuotam ir vėjuotam orui, o transliaciją galėjo matyti visas pasaulis.

Velykų sekmadienis žymi Jėzaus Kristaus prisikėlimą ir vainikuoja Didžiąją savaitę, kuri yra itin svarbi katalikiškojo kalendoriaus dalis.

Popiežius Pranciškus šeštadienio vakarą į Šv. Petro bazilikoje Romoje vadovavo Velyknakčio vigilijos pamaldoms, praėjus dienai po to, kai jis paskutinę minutę atšaukė savo dalyvavimą Kryžiaus kelio ceremonijoje.

Vatikanas skelbė, kad popiežius nedalyvavo Kryžiaus kelio pamaldose Romoje prie Koliziejaus norėdamas „patausoti sveikatą Velyknakčio vigilijai ir Velykų ryto Mišioms“, nors tai vėl pakurstė susirūpinimą jo sveikata.

Gairės: popiežius Pranciškus, Rusija, Ukraina, Gazos ruožas, kaliniai, karas Ukrainoje
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS