Popiežius Pranciškus pasmerkė žiaurius nusikaltimus, įvykdytus Kongo DR rytuose | Diena.lt

POPIEŽIUS PRANCIŠKUS PASMERKĖ ŽIAURIUS NUSIKALTIMUS, ĮVYKDYTUS KONGO DR RYTUOSE

Popiežius Pranciškus trečiadienį Kongo Demokratinės Respublikos sostinėje Kinšasoje išklausęs nuo konflikto šalies rytuose nukentėjusių asmenų liudijimus, pasmerkė „žiaurius nusikaltimus“ ir pabrėžė, kad jie yra „gėda visai žmonijai“.

Antrąją vizito Kongo DR, kurioje gyvena daugiau katalikų visoje Afrikoje, dieną pontifikas taip pat paragino tuos, kurie „plėšikauja, puola ir destabilizuoja“ šį regioną, atsisakyti savo nusikaltimų.

„Jūs praturtėjote neteisėtai išnaudodami šios šalies gėrybes ir brutaliai aukodami nekaltas gyvybes“, – teigė popiežius.

„Klausykitės jų kraujo šauksmo“, – pridūrė jis, turėdamas omenyje eilutę iš Pradžios knygą.

Tuomet pontifikas paprašė Dievo malonės.

„Tegul jis atveria širdis tų, kurie vykdo žiaurius nusikaltimus, užtraukiančius gėdą visai žmonijai“, – sakė popiežius.

Daugybė ginkluotojų grupuočių dešimtmečiais siaubė naudingų iškasenų turtingą rytinę Kongo DR dalį.

Neramiuose KDR rytuose jau seniai veikia dešimtys ginkluotų grupuočių. Nuo 2021-ųjų pabaigos M23 sukilėliai taip pat užėmė daug teritorijos rytinėje Šiaurės Kivu provincijoje ir priartėjo prie jos sostinės Gomos.

Regione taip pat įvykdyta daug kruvinų išpuolių, dėl kurių kaltinamos Sąjunginės demokratinės pajėgos (ADF), siejamos su „Islamo valstybe“ (IS), įskaitant šį mėnesį įvykusį sprogimą sekmininkų bažnyčioje, per kurį žuvo 14 žmonių.

Prieš pradėdamas savo kalbą popiežius trečiadienio popietę išklausė keturių smurtą rytuose patyrusių aukų liudijimus, kurie byloja apie įvairias smurto apraiškas – nuo žalojimų iki seksualinės prievartos.

Šešiolikos metų jaunuolis Ladislas Kambale Kombi (Ladislas Kambalė Kombi)  pasakojo savo akimis matęs, kaip jo tėvas buvo sukapotas į gabalus, o jo motina buvo pagrobta.

Kita nukentėjusioji Emelda M'karhungulu (Emelda Makarhungulu) teigė, kad kovotojai ją tris mėnesius seksualiai išnaudojo.

„Jie privertė mus valgyti kukurūzų masę su nužudytų vyrų mėsa“, – popiežiui pasakojo ji.

Pontifikas teigė, kad jį sukrėtė pasakojimai apie „nežmonišką“ smurtą.

„Jūsų ašaras – tai mano ašaros“, – teigė 86-erių popiežius Pranciškus.

Jis pridūrė, kad karą sukėlė „nepasotinamas žaliavų ir pinigų godumas, kuris skatina ginkluotą ekonomiką ir reikalauja nestabilumo ir korupcijos“.

Šešių dienų kelionė po Kongo Demokratinę Respubliką ir Pietų Sudaną buvo suplanuota 2022 metų liepą, tačiau atidėta dėl pontifiko kelio skausmų, dėl kurių pastaraisiais mėnesiais jis buvo priverstas naudotis neįgaliojo vežimėliu.

 

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

pedofilo sodomito snukis

pediku zanytojo, antikristo snukis, kada apsivalys baznycia, ar reiks depyderizuoti ir depedofiluoti?

Tabu

Jei kacapiskos kremliaus kiaules ir toliau lankysis Afrikos salyse, tai dar ne tokiu nusikaltimu matysime...

SUSIJUSIOS NAUJIENOS