Popiežius Pranciškus ragina dialogo keliu užbaigti smurto proveržį Čilėje | Diena.lt

POPIEŽIUS PRANCIŠKUS RAGINA DIALOGO KELIU UŽBAIGTI SMURTO PROVERŽĮ ČILĖJE

Popiežius Pranciškus paragino Čilėje konfliktuojančias puses susėsti ir dialogo keliu užbaigti 15 aukų pareikalavusius smurtinius protestus dėl ekonominės nelygybės.

„Su nerimu stebiu tai, kas vyksta Čilėje“, – sakė pontifikas kassavaitinio priėmimo Šv. Petro aikštėje metu.

„Tikiuosi, kad dialogas gali padėti ne tik užbaigti smurto proveržius demonstracijose, bet ir rasti krizės sprendimų bei susitvarkyti su iššūkiais, kurie sukėlė ją“, – pridūrė Šventasis Tėvas.

Šie smurto proveržiai Čilėje, pasireiškę plėšikavimu, padegimais ir protestuotojų susidūrimais su 20 tūkst. saugumo pareigūnų, yra didžiausi nuo 1990-ųjų, kai šalis vėl tapo demokratiška po 1973-1990 m. dešiniųjų diktatūros laikotarpio.

Čilės prezidentas Sebastianas Pinera pristatė socialinių priemonių paketą, kuriuo siekiama numalšinti penktadienį prasidėjusius protestus. Demonstracijos prasidėjo dėl šoktelėjusių metro bilietų kainų.

Visgi protestai greitai peraugo į platesnį judėjimą dėl socialinių ir ekonominių problemų, įskaitant ir vis gilėjančią prarają tarp turtingųjų ir skurdžiųjų. Čilę sudrebinę protestai yra neįprasti, nes šalis yra laikoma viena stabiliausių Lotynų Amerikoje.

Čilės žmogaus teisių instituto duomenimis, protestuose 15 žmonių žuvo, o dar 200 buvo sužeisti. Beveik pusė sužeistųjų gydomi dėl šautinių žaizdų.

Nuo neramumų pradžios sulaikyta daugiau nei 2,6 tūkst. žmonių. Šalyje nuo 20 iki 5 val. taip pat įvesta komendanto valanda.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS