Popiežius priėmė Baltarusijos katalikų vadovo T. Kandrusevičiaus atsistatydinimą | Diena.lt

POPIEŽIUS PRIĖMĖ BALTARUSIJOS KATALIKŲ VADOVO T. KANDRUSEVIČIAUS ATSISTATYDINIMĄ

Popiežius Pranciškus priėmė Baltarusijos katalikų lyderio, Minsko-Mogiliavo metropolito Tadevušo Kandrusevičiaus, atsistatydinimą, sekmadienį informavo Vatikanas.

Trumpame Vatikano pranešime sakoma, kad sekmadienį T. Kandrusevičiui sukako 75 metai. Sulaukę šio amžiaus visi vyskupai privalo įteikti popiežiui atsistatydinimo iš pareigų prašymą, kurį popiežius patenkina iš karto arba vėliau.

Pranešime taip pat nurodoma, kad Minsko ir Mogiliavo apaštališkuoju administratoriumi laikinai paskirtas Pinsko vyskupijos augziliaras vyskupas Kazimeras Velikaselecas.

Baltarusijos piliečiui T. Kandrusevičiui rugsėjį nepaaiškinus priežasčių buvo neleista įvažiuoti į šalį iš Lenkijos. Jis buvo išvykęs dalyvauti pamaldose Balstogėje. Į Baltarusiją T. Kandrusevičius sugrįžo prieš pat Kalėdas.

Būdamas Lenkijoje jis davė interviu vietos radijui, ragindamas nutraukti policijos smurtą prieš opozicijos protestuotojus ir reikalaudamas atsistatydinti autoritarinį lyderį Aliaksandrą Lukašenką, kuris buvo paskelbtas rugpjūtį vykusių rinkimų nugalėtoju.

Opozicija ir Vakarų demokratijos tvirtina, kad šie rinkimai buvo suklastoti. Baltarusijoje jau penktą mėnesį vyksta protestai, per kuriuos žmonės reikalauja A. Lukašenkos atsistatydinimo, politinių kalinių paleidimo ir naujų rinkimų.

Rudenį komentuodamas situaciją A. Lukašenka pareiškė, jog baltarusių katalikų lyderis Lenkijoje „gavo patarimų, kaip sugriauti šalį“.

T. Kandrusevičius yra baigęs Kauno kunigų seminariją, dirbo Vilniuje, Druskininkuose. Minsko-Mogiliavo metropolitu jis buvo paskirtas 2007 metais, o 2015-ųjų birželį išrinktas Baltarusijos vyskupų konferencijos pirmininku.

Sekmadienį Baltarusijos opozicijos lyderė Sviatlana Cichanouskaja tviteryje parašė, kad arkivyskupas paskutines savo mišias laikys šį sekmadienį.

„Baltarusiai tikrai buvo palaiminti“ jo vedami „šiuo sunkiu metu“, parašė šiuo metu Lietuvoje gyvenanti Baltarusijos opozicijos lyderė, priversta išvykti iš Baltarusijos po prezidento rinkimų.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Anonimas

Ilga Lukašenkos ranka per popiežių pasiekė ir šitą išdaviką. Greit nutvers ir pačią « prezidentę»...

kaip sako rusai ,,,naxrena popu nagan

esli pop ne xuligan,,,,.....

SUSIJUSIOS NAUJIENOS