Popiežius ragina pasaulio jaunimą kovoti su klimato krize ir skurdu | Diena.lt

POPIEŽIUS RAGINA PASAULIO JAUNIMĄ KOVOTI SU KLIMATO KRIZE IR SKURDU

  • 0

Popiežius Pranciškus ketvirtadienį paragino pasaulio jaunimą sutelkti dėmesį į rūpinimąsi planeta ir kovą su klimato kaita, kviesdamas kurti integralią ekologiją, aplinkosaugą sujungiančią su skurdo ir kitų socialinių problemų pažabojimu.

86-erių Pranciškus aplinkos apsaugą laiko vienu iš savo popiežiavimo prioritetų. 2015-ųjų enciklikoje „Laudato si“, kurioje popiežius išdėstė savo mintis apie būtinybę saugoti Dievo kūriniją, jis pažymėjo, kad planeta „pradeda vis labiau panašėti į didžiulę purvo krūvą“.

„Neabejotina, kad turime skubiai imtis veiksmų bendriems namams apsaugoti. Tačiau to neįmanoma daryti be širdžių atsivertimo“, – sakė jis antrąją savo vizito Portugalijoje dieną kalbėdamas Lisabonos katalikiškojo universiteto studentams.

„Negalime pasitenkinti vien tik švelninančiomis priemonėmis ar nedrąsiais ir dviprasmiškais kompromisais“, – pridūrė jis, kalbėdamas savo gimtąja ispanų kalba.

Pontifikui įžengus į sceną, o chorui giedant „Jėzau Kristau, tu esi mano gyvenimas“, jį pasitiko maždaug 6 500 žmonių, tarp kurių buvo ir Portugalijos prezidentas Marcelo Rebelo de Sousa (Marselu Rebelu de Soza) bei vyskupai, džiaugsmo šūksniai bei plojimai.

Katalikiškojo pasaulio, kuriam priklauso 1,3 mlrd. žmonių, lyderis sakė: „Nepamirškite, kad mums reikia integralios ekologijos, o tai reiškia klausytis planetos šauksmo kartu su vargstančiųjų šauksmu, matyti ryšį tarp dykumėjimo tragedijos ir pabėgėlių tragedijos, migrantų temos ir mažėjančio gimstamumo temos.“

„Mums reikia ne poliarizacijos, o bendros vizijos“, – akademiniam jaunimui kalbėjo popiežius – pirmasis iš Lotynų Amerikos.

Potėpis ant freskos

Po kalbos popiežius nuvyko į Kaskaisą, pajūrio miestą, esantį maždaug už 30 km į vakarus nuo Lisabonos, aplankyti savo fondo „Scholas Occurrentes“ – judėjimo, kurį jis įkūrė 2013 metais, siekdamas suburti skirtingų sluoksnių ir tautybių jaunimą, – vietos padalinį.

Jam būdingu nepretenzingu stiliumi pontifikas buvo atvežtas į fondą baltu „Toyota“ automobiliu. Gerbėjai buvo išsirikiavę prie kelio, džiūgavo, mojavo ir fotografavo mobiliaisiais telefonais.

Fonde jis atsakinėjo į įvairių tautybių jaunuolių klausimus, o po to paskutiniu potėpiu užbaigė bendruomenės kurtą freską.

„Tai jūsų Siksto koplyčia“, – pasakė popiežius, prajuokindamas susirinkusius jaunuolius.

Prieš išvykdamas popiežius palaistė taikos simbolį – alyvmedį, augantį fondo kieme.

Dieną Pranciškus pradėjo susitikimu su 15 jaunuolių iš Ukrainos Šventojo Sosto diplomatinėje atstovybėje Lisabonoje, kur jis yra apsistojęs, teigiama Vatikano pranešime.

Susitikimas nebuvo įtrauktas į oficialią popiežiaus vizito programą.

Į Lisaboną jis atvyko trečiadienį. Čia vyksta Pasaulio jaunimo dienos – savaitės trukmės tarptautinė katalikų šventė, į kurią, kaip tikėtasi, susirinks milijonas žmonių.

Pranciškus trečiadienį susitiko su dvasininkais ir seksualinio Bažnyčios atstovų išnaudojimo aukomis. Sekmadienį, paskutinę savo penkių dienų vizito Portugalijoje dieną, šalies sostinėje jis vadovaus baigiamosioms mišioms.

Popiežiaus Jono Pauliaus II 1986 metais sumanyto renginio – didžiausio katalikų susibūrimo pasaulyje – metu vyksta įvairūs renginiai, įskaitant koncertus ir bendras maldas.

Šis renginys, iš pradžių numatytas 2022-ųjų rugpjūtį, bet dėl COVID-19 pandemijos atidėtas, Pranciškui yra ketvirtasis. Katalikų Bažnyčios vadovu tapęs 2013-aisiais, tais pačiais metais jis vadovavo Pasaulio jaunimo dienoms Rio de Žaneire, 2016-aisiais – Krokuvoje, o 2019-aisiais – Panamoje.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS