Popiežius rudenį vyks į Mozambiką, Madagaskarą ir Mauricijų | Diena.lt

POPIEŽIUS RUDENĮ VYKS Į MOZAMBIKĄ, MADAGASKARĄ IR MAURICIJŲ

  • 0

Popiežius Pranciškus rugsėjo mėnesį keliaus į Mozambiką ir Indijos vandenyne esančias Madagaskaro bei Mauricijaus salas, trečiadienį pranešė Vatikanas.

Popiežius planuoja lankytis minėtų valstijų sostinėse Maputu, Antanaryve ir Port Luise rugsėjo 4–10 dienomis, nurodoma pranešime. Tiksli šios kelionės programa bus suderinta vėliau.

Mozambikas šiuo metu atsigauna nuo anksčiau šį mėnesį smogusio ciklono ir potvynių, pareikalavusių beveik 500 žmonių gyvybių ir sukėlusių choleros protrūkį.

Įtakingas Mozambiko kunigas Giorgio Ferreti (Džordžas Feretis) vasarį sakė, kad Pranciškus šiemet taps pirmuoju nuo 1988 metų popiežiumi, aplankiusiu šią pietų Afrikos valstybę.

Prezidentas Filipe Nyusi (Filipė Njusis) pernai rugsėjį viešėdamas Vatikane pakvietė pontifiką į Mozambiką ir pažeisdamas Šventojo Sosto protokolą paskelbė apie galimą popiežiaus vizitą.

Buvo pranešta, kad Vatikano vadovas tuomet pajuokavo: „Jei vis dar būsiu gyvas.“

Buvusioje Portugalijos kolonijoje Mozambike gyvena maždaug 4 mln. katalikų.

Popiežius Pranciškus pradėjo 2019-uosius istorinėmis viešomis mišiomis: vasarį viename Jungtinėse Arabų Emyratų sostinės stadione įvykusiame renginyje dalyvavo maždaug 170 tūkst. katalikų.

Tai buvo pirmas per visą istoriją pontifiko vizitas į Persijos įlanką – islamo lopšį. Pranciškus vienų pagrindinių savo prioritetų laiko krikščionių ir musulmonų bendruomenių taikymą.

Penktadalis Mozambiko gyventojų išpažįsta islamą, o nuo 2017 metų spalio šalies šiaurinėje dalyje vyksta islamistų sukilimas.

Popiežius Jonas Paulius II 1988 metais lankėsi Mozambike ir savo akimis matė ilgo pilietinio karo sukeltas pasekmes.

Kolonistai europiečiai atsivežė daug indų į Mauricijų, kur maždaug pusė gyventojų išpažįsta hinduizmą, o dar trečdalis – krikščionybę, daugiausiai katalikybę.

Madagaskaro kardinolas Desire Tsarahazana (Dezirė Carahazana) spalį pranešė, kad popiežius 2019-aisiais lankysis šioje rytų Afrikos saloje-valstybėje, turinčioje apytiksliai 25 mln. gyventojų.

Apie 75 proc. šios buvusio Prancūzijos kolonijos gyventojų patiria didelį skurdą, o daug vaikų badauja.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS