Popiežius užbaigė istorinį vizitą Irake | Diena.lt

POPIEŽIUS UŽBAIGĖ ISTORINĮ VIZITĄ IRAKE

Popiežius Pranciškus pirmadienį užbaigia savo istorinę kelionę po Iraką, per kurią siekė suteikti vilties marginalizuojamai šios šalies krikščionių mažumai savo mintimis apie sambūvį, atleidimą ir taiką.

Su pontifiku ir jį lydėjusia delegacija ruošiamasi atsisveikinti per ceremoniją Bagdado oro uoste. Iš ten jis išskris atgal į Romą po keturias dienas trukusio vizito penkiose Irako provincijose.

Pranciškus ragino irakiečius gerbti socialinę įvairovę kiekviename žingsnyje – nuo pietinio Nadžafo miesto, kur įvyko jo istorinis susitikimas su įtakingu šiitų dvasininku didžiuoju ajatola Ali al Sistani (Ali Sistaniu), iki šiaurinės Ninevijos, kur Šventasis Tėvas susitiko su krikščioniais, nukentėjusiais nuo džihadistų judėjimo „Islamo valstybė“ siautėjimo, ir išklausė jų tragiškus pasakojimus.

Žmonės, norėję nors prabėgomis pamatyti Šventąjį Tėvą būriavosi visur, kur lankėsi Pranciškus – taigi, buvo nerimaujama, kad susidarys palankios sąlygos pandeminiam koronavirusui plisti. Tik nedaugelis tikinčiųjų dėvėjo kaukes, ypač per Pranciškaus viešnages šiaurės Irake sekmadienį. Tos dienos pabaigoje pontifikas aukojo mišias po atviru dangumi viename stadione, kur buvo susirinkę beveik 10 tūkst. žmonių. Per vizitą buvo imtasi griežtų saugumo priemonių, dauguma renginių buvo griežtai kontroliuojami.

Prieš kelionę visuomenės sveikatos ekspertai reiškė susirūpinimą, kad gausūs susibūrimai gali tapti koronaviruso „superplatinimo“ akcijomis šalyje, kur ir taip prastėja epidemiologinė padėtis ir paskiepyta labai nedaug gyventojų. Popiežius ir jo delegacijos nariai buvo imunizuoti, o daugelis irakiečių – dar ne.

Irakas šiuo metu grumiasi su nauja susirgimų banga, kurią sukėlė užkrečiamesnė koronaviruso atmaina, pirmąkart aptikta Jungtinėje Karalystėje. Irakiečių Sveikatos apsaugos ministerija šeštadienį užregistravo 4 068 naujus užsikrėtimo atvejus – gerokai daugiau, palyginti su sergamumo lygiu šių metų pradžioje. Protrūkis iki šiol pareikalavo 13 500 gyvybių, o užsikrėtė iš viso 720 tūkst. žmonių.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

o

kiek tu istoriniu buvo gal tai paskutyne istorija po kurios bus tikra istorija be melo ir veidmainysciu nuo inkvizicijos laiku ?...

SUSIJUSIOS NAUJIENOS