Portugalijoje nepaprastoji padėtis, o Airijoje karantinas bus pratęstas iki gegužės | Diena.lt

PORTUGALIJOJE NEPAPRASTOJI PADĖTIS, O AIRIJOJE KARANTINAS BUS PRATĘSTAS IKI GEGUŽĖS

  • 0

Portugalija pratęs nepaprastąją padėtį, įvestą kovojant su koronavirusu, iki gegužės 1 dienos, penktadienį paskelbė prezidentas Marcelo Rebelo de Sousa (Marselu Rebelu de Soza).

„Šiuo lemiamu momentu negalime mažinti savo budrumo“, – sakė jis žurnalistams.

Pasak valstybės vadovo, kovo 19 dieną paskelbta nepaprastoji padėtis, šiuo metu galiojanti iki balandžio 19 dienos, bus oficialiai pratęsta kitos savaitės pabaigoje.

Tuo metu premjeras Antonio Costa (Antoniju Košta) televizijai TVI pareiškė, kad neatidėliotinų priemonių atšaukimas „pasiųstų šaliai klaidingą žinią“.

Vyriausybė taip pat sugriežtino suvaržymus Velykų savaitgaliui, kai tradiciškai keliauja daugelis žmonių.

Visi šalies oro uostai uždaromi iki pirmadienio, o piliečiams leidžiama palikti gimtuosius miestus tik vykstant į darbą tebeveikiančiuose verslo sektoriuose.

Remiantis penktadienį paskelbta COVID-19 statistika, Portugalijoje nustatyti 15 472 užsikrėtimo ir 435 mirties atvejai.

Kovo viduryje, kai Portugalijoje tebuvo pranešta apie 300 užsikrėtimo atvejų ir nė vienos aukos, vyriausybė uždarė mokyklas ir sieną su Ispanija – viena labiausiai pandemijos paveiktų pasaulio šalių.

Ketvirtadienį portugalų premjeras pažymėjo, kad švietimo įstaigos liks uždarytos iki mokslo metų pabaigos, nors vidurinių mokyklų moksleiviams gali būti leista laikyti egzaminus.

Medicinos ekspertai sutinka, kad Portugalija turėtų išlikti budri.

„Susidaro įspūdis, kad padėtis stabilizuojasi ir kad apsauginės priemonės gali būti sušvelnintos, tačiau negalima leisti to padaryti“, – AFPTV sakė Lisabonoje įsikūrusios Šv. Marijos ligoninės reanimacijos skyriaus vadovė Anabela Oliveira.

Airijoje karantinas pratęsiamas iki gegužės 5-osios

Airijoje praėjusį mėnesį įvestos karantino priemonės dėl koronaviruso pratęsiamos iki gegužės 5 dienos, penktadienį paskelbė ministras pirmininkas Leo Varadkaras (Lio Varadkaras).

Vyriausybė pritarė „ekspertų rekomendacijoms“, kad dabartinis nebūtino judėjimo draudimas turėtų būti pratęstas, sakė premjeras.

„Tai, ką darome, yra sudėtinga, bet tai yra veiksminga, ir mes turime tęsti“, – pridūrė jis.

Italija planuoja pratęsti karantiną

Italijos ministras pirmininkas Giuseppe Conte (Džuzepė Kontė) penktadienį pranešė, kad yra pasirengęs pratęsti didžiąją dalį griežtų jau mėnesį galiojančių karantino priemonių iki gegužės pradžios, siekiant išvengti antros užsikrėtimų koronavirusu bangos.

Italijos pagrindiniai laikraščiai pranešė, kad G. Conte penktadienį arba šeštadienį paskelbs potvarkį, draudžiantį žmonių pasivaikščiojimus ir lankymąsi parkuose iki gegužės 3 dienos.

Sprendimas priimtas po kelias dienas vykusių konsultacijų su valstybės mokslininkais ir regionų vadovais.

Italijoje nuo vasario pabaigos nuo koronaviruso mirė 18 279 žmonės – daugiau nei bet kurioje kitoje pasaulio šalyje.

Tačiau kasdien registruojama vis mažiau naujų koronaviruso atvejų ir Italija palaipsniui artėja prie taško, nuo kurio COVID-19 užsikrėtusių žmonių oficialus skaičius gali pradėti mažėti.

Kaip rašo „Corriere della Serra“, G. Conte pasiduos augančiam spaudimui ir nuo balandžio 13 dienos, kai baigsis dabartinis apribojimų terminas, leis atsidaryti nedidelei daliai verslo įmonių.

Pranešama, kad tarp tokių įmonių bus knygynai ir kanceliarijos prekių parduotuvės, taip pat medienos apdirbimo bendrovės bei gamyklos, gaminančios žemės ūkiui reikalingą techniką.

Vyriausybė ir mokslininkai veikiausiai mano, kad šios verslo įmonės gali geriausiai užtikrinti saugų atstumą tarp dirbančiųjų.

Tai bus „mažas, atsargus, simbolinis (įmonių) atidarymas“, rašo „Corriere della Serra“.

„Mes neturime galimybės dabar viską pradėti iš naujo“, – sakė G. Conte profesinių sąjungų ir verslo lyderiams per vaizdo konferenciją antradienį. 

Nuo kovo 12 dienos, kai buvo paskelbtas visuotinis karantinas,  šalyje dirba tik maisto parduotuvės ir vaistinės.

Remiantis nedidelės verslo interesus ginančios grupės „Confcooperative“ tyrimo išvadomis, dėl uždarymo daugiau nei pusė iš 1,3 mln. statybų darbuotojų ir daugiau nei trečdalis iš 11,4 mln. paslaugų sektoriaus darbuotojų buvo priversti išeiti atostogų.

Mokslininkai kol kas reikalauja kuo ilgiau pratęsti žmonių susibūrimų draudimą. Tačiau, remiantis pranešimais, gegužės 4 dieną G. Conte yra pasiruošęs išleisti italus iš namų pirmą kartą po beveik dviejų karantino mėnesių.

„Jeigu mokslininkai tam pritars, mes galime pradėti švelninti kai kurias priemones jau iki šio mėnesio pabaigos“, – sakė jis ketvirtadienį britų transliuotojui BBC.

 

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS