Portugalijoje rinkimus laimėjusių lyderiui pavesta formuoti vyriausybę | Diena.lt

PORTUGALIJOJE RINKIMUS LAIMĖJUSIŲ LYDERIUI PAVESTA FORMUOTI VYRIAUSYBĘ

  • 0

Portugalijos prezidentas Anibalas Cavaco Silva (Anibalas Kavaku Silva) antradienį pavedė centro dešiniųjų lyderiui Pedro Passosui Coelho (Pedru Pasušui Kuelju) suformuoti „stabilią ir ilgalaikę“ vyriausybę, jo koalicijai laimėjus savaitgalį vykusius parlamento rinkimus.

„Paprašiau pono Pedro Passoso Coelho imtis žingsnių įvertinti galimybę suformuoti vyriausybę, kuri užtikrintų politinį stabilumą“, - sakė prezidentas savo kreipimesi per televiziją.

Valstybės vadovas pabrėžė, jog itin svarbu, kad šalis turėtų „stabilią ir ilgalaikę vyriausybę“.

P.Passoso Coelho koalicija „Portugalija, pirmyn“ (Portugal à Frente), kuri vienija jo centro dešiniųjų Socialdemokratų partiją ir konservatyvią Liaudies partiją, sekmadienio rinkimuose surinko 38,6 proc. balsų, nors ketverius metus vykdė skausmingas taupymo priemones, kurias skolų prislėgta šalis įsipareigojo įgyvendinti mainais į tarptautinę finansinę pagalbą.

Vis dėlto P.Passosui Coelho nepavyko išsaugoti absoliučios daugumos parlamente, o tai reiškia, kad jam teks formuoti naują koaliciją. Tai nelengva užduotis, turint galvoje didžiulį pasipriešinimą ankstesnės vyriausybės diržų veržimo politikai.

51 metų ekonomistui P.Passosui Coelho reikės kitų politinių partijų palaikymo ar bent jau jų tylaus pritarimo, kad galėtų vadovauti.

Antroje vietoje likę socialistai, kurie pasisako prieš taupymo politiką, surinko 32,4 proc. balsų ir išsaugojo didžiausios opozicinės partijos parlamente statusą.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS