PPO vadovė labai palankiai vertina JAV paramą planui atsisakyti COVID-19 vakcinų patentų | Diena.lt

PPO VADOVĖ LABAI PALANKIAI VERTINA JAV PARAMĄ PLANUI ATSISAKYTI COVID-19 VAKCINŲ PATENTŲ

Pasaulio prekybos organizacijos (PPO) vadovė ketvirtadienį pasveikino JAV prekybos įgaliotinės Katherine Tai pranešimą, kad Vašingtonas remia siūlymą pasaulyje atsisakyti COVID-19 vakcinų patentų apsaugos.

„Labai palankiai vertinu jos ryžtą prisijungti prie laikino TRIPS (intelektinės nuosavybės teisių prekyboje) sutarties stabdymo šalininkų, siekiant prisidėti prie kovos su COVID-19 pandemija“, – sakoma Ngozi Okonjo-Iweala pranešime.

K. Tai apie Vašingtono paramą planui atsisakyti vakcinų patentų apsaugos informavo trečiadienį.

„Tai yra pasaulinė sveikatos krizė, o ypatingos COVID-19 pandemijos aplinkybės reikalauja imtis ypatingų veiksmų“, – pranešime teigė K. Tai.

PPO kelis mėnesius sulaukė tokių šalių, kaip Indijos ir Pietų Afrikos Respublikos (PAR), raginimų laikinai atšaukti COVID-19 vakcinų patentų apsaugą, kad būtų galima išplėsti vakcinų gamybą besivystančiose šalyse, kurios iki šiol gavo daug mažiau vakcinų.

Tačiau tam iki šiol smarkiai priešinosi didžiosios farmacijos bendrovės ir šalys, kuriose jos įsikūrę, įskaitant Jungtines Valstijas, kurios teigė, kad patentai nėra pagrindinė kliūtis, siekiant išplėsti vakcinų gamybą, ir įspėjo, jog toks žingsnis gali pakenkti inovacijoms.

Tačiau ketvirtadienį šalių pozicija ėmė sparčiai kisti, Prancūzijai, Vokietijai ir ES lyderiams pareiškus, kad jie yra pasirengę diskutuoti apie patentų atsisakymo planą.

„Mes turime skubiai reaguoti į COVID-19, nes pasaulis stebi, o žmonės miršta“, – teigė PPO vadovė.

 

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

AŠ Manau

Jei pradės leisti gaminti vakcinas kas tik nori,tai jomis pasitikėti nebus galima.Juk viska sugeba padaryti nusikaltėliai .Ir žmones marins.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS