Prancūzija ir ES išves pajėgas iš Malio, bet tęs karinę veiklą regione | Diena.lt

PRANCŪZIJA IR ES IŠVES PAJĖGAS IŠ MALIO, BET TĘS KARINĘ VEIKLĄ REGIONE

Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas (Emaniuelis Makronas) ketvirtadienį pareiškė, kad jo šalis išves savo karius iš Malio, praėjus devyneriems metams nuo pirmosios intervencijos, kuria siekta išstumti iš valdžios islamistus, bet ketina tęsti karinę veiklą kaimyninėse Vakarų Afrikos šalyse.

Skelbdamas apie tokį sprendimą per ketvirtadienį vykusią spaudos konferenciją, E. Macronas apkaltino Bamako karinę chuntą apleidus kovą su ekstremistais. Prezidentas logišku pavadino Prancūzijos žingsnį, nes ji esą nekėlė sau tikslo pakeisti suverenios valstybės vaidmens jos teritorijoje vykstant konfliktui.

„Pergalė prieš terorą neįmanoma, jei jos nepalaiko pati valstybė“, – pabrėžė prancūzų lyderis.

Paryžius Afrikos Sachelio regione yra dislokavęs apie 4,3 tūkst. karių, įskaitant 2,4 tūkst. karių Malyje. Misijos „Barkhane“ („Barchanas“) pajėgos taip pat veikia Čade, Nigeryje, Burkina Fase ir Mauritanijoje.

Pasak E. Macrono, kariai bus išvedami „sklandžiai“, koordinuojant veiksmus su maliečių kariuomene. Prancūzija pradės nuo karinių bazių uždarymo Malio šiaurėje, o visas išvedimo procesas truks 4–6 mėnesius, pažymėjo prezidentas.

„Negalime toliau tęsti karinės veiklos“ bendradarbiaudami su Malio pereinamojo laikotarpio valdžia, su kuria „neturime bendros strategijos ir tikslų“, paaiškino E. Macronas.

Ketvirtadienį keli Europos lyderiai vienu metu paskelbė, kad iš Malio pasitrauks ir ES operatyvinė grupė „Takuba“. Šiose specialiosiose pajėgose tarnauja kariai iš maždaug dešimties Europos šalių, įskaitant Prancūziją.

Įtampa tarp Malio, jo Afrikos kaimynių ir Europos Sąjungos išaugo, laikinajai vyriausybei Bamake leidus veikti savo teritorijoje rusų samdiniams.

Anot E. Macrono, Sachelyje ir Gvinėjos įlankoje ir toliau veiks sąjungininkų koalicija, besistengianti atremti grupuočių „al Qaeda“ ir „Islamo valstybė“ (IS) veiksmus.

Prancūzijos operacijos „širdis“ „bus nebe Malyje“, o kaimyniniame Nigeryje, ypač regione, besiribojančiame su Burkina Fasu, patikslino Eliziejaus rūmų šeimininkas.

Jis neatskleidė, kiek karių dalyvaus naujoje operacijoje.

Prancūzijos pajėgos nuo 2013 metų aktyviai veikia Malyje, kur surengė intervenciją siekdamos iš valdžios išstumti islamistus ekstremistus. Tačiau sukilėliai persigrupavo dykumoje ir pradėjo puldinėti Malio kariuomenę bei jos sąjungininkus.

E. Macronas sakė, kad parama civiliams gyventojams Malyje bus tęsiama. Jis taip pat sukritikavo šalį valdančią chuntą dėl sprendimo samdyti rusų sukarintą grupuotę „Wagner“, kurią ES kaltina smurto kurstymu ir žmogaus teisių pažeidimais Afrikoje.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS