Prancūzija pradeda masiškai skersti antis plintančiam paukščių gripui sustabdyti | Diena.lt

PRANCŪZIJA PRADEDA MASIŠKAI SKERSTI ANTIS PLINTANČIAM PAUKŠČIŲ GRIPUI SUSTABDYTI

  • 0

Pietvakarių Prancūzijos valdžia, siekianti sustabdyti Europoje plintantį labai patogenišką paukščių gripą, ketvirtadienį pradėjo skersti šimtus tūkstančių ančių.

Naminiai paukščiai žąsų ir ančių kepenėlių paštetu – vadinamuoju „foie gras“ – garsėjančiame Prancūzijos regione bus paskersti, kad H5N8 viruso atmaina nepasklistų dar plačiau.

Nuo gruodžio mėnesio tokios priemonės regione buvo imtasi jau kelis kartus, tačiau iki šiol ji buvo taikyta tik ūkiuose, kuriuose buvo rasta užsikrėtusių paukščių.

Dabar gi numatoma skersti laisvai laikomas antis, kurios pašteto gamybai auginamos Žero, Landai, Aukštutinių Pirėnų ir Atlanto Pirėnų departamentuose, nes jos gali užsikrėsti virusu nuo laukinių paukščių.

Ančių augintojai jau apkaltino vyriausybę neveikimu protrūkio pradžioje, dėl kurio dabar teks paskersti gerokai daugiau paukščių.

Prancūzijos vyriausybės duomenimis, nuo spalio mėnesio viruso atmaina buvo aptikta mažiausiai 13 Europos šalių, įskaitant Vokietiją, Nyderlandus, Daniją, Lenkiją, Vengriją ir Švediją.

Vyriausybė yra pažadėjusi, kad ūkininkai gaus kompensaciją, tačiau kai kurie iš ančių augintojų skeptiškai vertina šiuos pažadus, primindami apie panašų protrūkį 2015 metais, dėl kurio sektorius patyrė 0,5 mlrd. eurų nuostolius.

Pietų Korėjai stengiantis įveikti didžiausią nuo 2014 metų paukščių gripo protrūkį, šią žiemą buvo paskersta daugiau kaip 10 mln. vištų ir ančių. O Japonijoje buvo paskerstas 1 mln. ūkiuose augintų paukščių.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS