Rusija reikalauja iš Prancūzijos 1,163 mlrd. eurų už „Mistral“ netesybas | Diena.lt

RUSIJA REIKALAUJA IŠ PRANCŪZIJOS 1,163 MLRD. EURŲ UŽ „MISTRAL“ NETESYBAS

  • 1

Rusija pageidauja, kad Prancūzija jai sumokėtų 1,163 mlrd. eurų (1,32 mlrd. dolerių) kaip kompensaciją už delsimą įvykdyti sandorį dėl dviejų „Mistral“ klasės sraigtasparnešių pristatymo, sakė vienas Rusijos derybininkų penktadienį.

Rusija pageidauja, kad Prancūzija jai sumokėtų 1,163 mlrd. eurų (1,32 mlrd. dolerių) kaip kompensaciją už delsimą įvykdyti sandorį dėl dviejų „Mistral“ klasės sraigtasparnešių pristatymo, sakė vienas Rusijos derybininkų penktadienį.

Prancūzijos prezidentas Francois Hollandas (Fransua Holandas) buvo smarkiai spaudžiamas savo sąjungininkų Vakaruose neteikti šių laivų Rusijai, įsivėlusiai į krizę Ukrainoje.

F.Hollandas apie šį 1,19 mlrd. eurų kontraktą, sudarytą 2011-aisiais, praėjusį mėnesį kalbėjosi su Rusijos prezidentu Vladimiru Putinu; tada Maskva pareiškė norinti finansinės kompensacijos, jei Paryžius neįvykdytų sandorio.

Rusų derybininko informacija apie 1,163 mlrd. eurų kompensaciją sutapo su žinia, skelbta Rusijos laikraštyje „Kommersant“ , kuris dar nurodė, kad Paryžius siūlė sumokėti 785 mln. eurų.

Šaltiniai Rusijos gynybos struktūrose sakė dienraščiui „Kommersant“, kad tą pasiūlymą dabar „nagrinėja“ Rusijos vyriausybė, Gynybos ministerija ir kitos suinteresuotos šalys, susijusios su 2011 metais pasirašytas sutartimi.

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas praeitą mėnesį tikino, kad tie laivai šalies ginkluotosioms pajėgoms nėra labai svarbūs ir kad Maskva juos užsakė daugiausiai norėdama padėti Prancūzijos laivų statyklai.

Vis dėlto Kremliaus vadovas leido suprasti, kad Maskva norės susigrąžinti šiam projektui išleistas lėšas.

„Kommersant“ nurodė, kad Prancūzija siūlosi grąžinti tik dalį pagal tą kontraktą sumokėtų pinigų, tuo tarpu Rusija pageidauja, kad jai būtų atlyginta už kitas išlaidas – pavyzdžiui, skirtas 400 jūreivių, turėjusių sudaryti tų laivų įgulas, mokymams, taip pat išleistas uosto infrastruktūrai Vladivostoke, kur turėjo bazuotis pirmasis iš dviejų laivų.

„Galimybė susigrąžinti Prancūzijos pasiūlyme įvardytą sumą mūsų kategoriškai netenkina“, – vienas šaltinis sakė „Kommersant“.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

mizantropas

kodėl banditui reikia atlyginti? putleris banditas, jo kariai nužudė ir sužeidė žmonių, kurių gyvenimai verti daugiau kaip 785 mln. eurų. tai ruskynas privalo tokį eurų kiekį pateikti Ukrainai, o ne Prancūzija ruskynui už teroro ir fašizmo siautėjimą Ukrainoje, už Krymo okupaciją ir pan.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS