Prancūzijoje 6 žmonės nuteisti kalėti dėl dėkingumo mokesčių už ginkluotės sandorį | Diena.lt

PRANCŪZIJOJE 6 ŽMONĖS NUTEISTI KALĖTI DĖL DĖKINGUMO MOKESČIŲ UŽ GINKLUOTĖS SANDORĮ

Paryžiaus teismas pirmadienį pripažino trijų buvusių Prancūzijos vyriausybės pareigūnų ir dar trijų asmenų kaltę pagal kaltinimus dėl milijonų eurų dėkingumo mokesčių už ginkluotės pardavimą Pakistanui ir Saudo Arabijai.

Teismas skyrė kaltinamiesiems laisvės atėmimo nuo dvejų iki penkerių metų bausmes dėl 1994-aisiais pasirašyto sandorio, persekiojančio ir buvusį premjerą Edouard'ą Balladurą (Eduarą Baradiurą), kuris yra teisiamas dėl įtarimų, kad nesėkminga jo 1995 metų prezidento rinkimų kampanija iš dalies buvo finansuojama „dėkingumo mokesčiais“ už šį ginklų sandorį su Pakistanu.

Tai pirmieji nuosprendžiai dėl „Karačio reikalu“ vadinamo didžiulio tyrimo, taip praminto pagal Pakistano miestą, kur 2002-aisiais buvo susprogdintas autobusas, vežęs prancūzų gynybos inžinierius. Tąsyk žuvo 15 žmonių.

Iš pradžių dėl šio išpuolio buvo įtariama grupuotė „al Qaeda“, bet vėliau dėmesys nukrypo į ginklų sandorius, įtarus, kad šis sprogdinimas galėjo būti kerštas už neduotus kyšius.

Nuteisti trys buvę pareigūnai yra buvęs E. Balladuro kampanijos vadybininkas Nicolas Bazire'as (Nikola Baziras), buvęs gynybos ministro Francois Leotard'o (Fransua Leotaro) vyresnysis patarėjas Renaud Donnedieu de Vabres'as (Reno Donedjė de Vabras) ir Thierry Gaubert'as (Tjeris Goberas), buvęs tuometinio biudžeto ministro Nicolas Sarkozy (NIkola Sarkozi) patarėjas.

N. Bazire'ui ir R. Donnedieu de Vabres'ui skirtos trejų metų įkalinimo bausmės. Teismas nurodė, jog N. Bazire'as „puikiai žinojo“, kad 10,25 mln. frankų (beveik 1,6 mln. eurų) iš abejotinų šaltinių atsidūrė E. Balladuro kampanijos sąskaitose.

T. Gaubert'ui skirta dvejų metų įkalinimo bausmė, kaip ir Dominique'ui Castellanui (Dominikui Kastelanui), buvusiam Prancūzijos karinio jūrų laivyno rangovo DCN (vėliau pervadinto „Naval Group“) tarptautinio padalinio vadovui.

Libaniečiai Ziadas Takieddine'as (Ziadas Takiedinas) ir Abdul Rahmanas El Assiras (Abdul Rahmanas Asiras), kurie esą tarpininkavo perduodant kyšius ir dėkingumo mokesčius, už grotų turės praleisti penkerius metus.

Abu tarpininkai atsisakė pasirodyti teisme; pareigūnai išdavė jų arešto orderius.

90 metų E. Balladuras ir 77 metų F. Leotard'as taip pat yra apkaltinti šioje byloje.

Juos artimiausiais mėnesiais teis Respublikos Teisingumo Teismas, nagrinėjantis vyriausybės nariams iškeltas bylas.

 

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS