Prancūzijoje tęsiasi streikas nepaisant vyriausybės pasiūlyto kompromiso | Diena.lt

PRANCŪZIJOJE TĘSIASI STREIKAS NEPAISANT VYRIAUSYBĖS PASIŪLYTO KOMPROMISO

  • 4

Sekmadienis tapo 39-ąja Prancūzijos transporto sektoriaus darbuotojų streiko diena, nepaisant vyriausybės pasiūlymo atšaukti labiausiai ginčijamą pensijų reformos priemonę.

Ministras pirmininkas Edouard'as Philippe'as (Eduaras Filipas) šeštadienį pareiškė sutinkantis atsisakyti planų padidinti oficialų pensinį amžių nuo 62 metų iki 64 metų, mėgindamas užbaigti streiką, kuris paralyžiavo Paryžių ir jo priemiesčius, sutrikus susisiekimui autobusais, traukiniais ir metro.

„Esu pasirengęs atsisakyti įstatymo projekte mano pasiūlytos trumpalaikės priemonės“, – pažymėjo E. Philippe'as, ragindamas savo vadovą Prancūzijos prezidentą Emmanuelį Macroną (Emanuelį Makroną) laikyti pakeitimą „konstruktyviu ir atsakingu kompromisu“.

Reformistinės profesinės sąjungos – FDT, „Unsa“ ir FRC – palankiai įvertino pranešimą ir teigė, kad jos yra pasirengusios bendradarbiauti su darbdaviais siekiant tvaraus valstybinių pensijų sistemos finansavimo.

Nacionalinės geležinkelių operatorės darbuotojų profsąjunga „Unsa“ sekmadienį toliau kvietė streikuoti, nors ir palankiai įvertino vyriausybės žingsnį.

Profsąjunga „toliau streikuoja“, tačiau grįš prie derybų stalo, naujienų agentūrai AFP teigė generalinis sekretorius Didieras Mathisas (Didjeras Matisas).

Visgi radikalesnės profsąjungos CGT, FO ir „Solidaires“ išliko tvirtos, ragindamos tęsti streiką ir protestus, įskaitant didelę demonstraciją sausio 16 dieną.

Prancūzijos geležinkelių operatorė SNCF teigė, kad pirmadienį tikisi galėsianti pasiūlyti sklandesnes paslaugas.

Pasak operatorės, Prancūzijoje ir tarptautiniais maršrutais turėtų važiuoti 9 iš 10 greitaeigių traukinių TGV, o priemiestinių maršrutų keleiviai Paryžiuje ir jo apylinkėse gali tikėtis, kad važiuos 7 iš 10 traukinių.

Šeštadienį demonstrantai sostinėje daužė pakeliui pasitaikiusių parduotuvių vitrinas, padeginėjo įvairius objektus ir metė sprogstamuosius įtaisus į policiją, kuri atsakė ašarinėmis dujomis.

Kelios parduotuvės buvo apiplėštos, eitynių dalyviams nešant profsąjungų vėliavas ir skanduojant „Mes vis dar čia!“ ir „Makronai, atsistatydink!“

Protestai taip pat vyko Marselyje, Tulūzoje, Lione, Nante ir keliuose kituose miestuose.

Vidaus reikalų ministerija pranešė, kad visoje Prancūzijoje streikuose dalyvavo 149 tūkst. žmonių.

Visgi CGT tvirtina, kad protestuotojų skaičius siekė pusę milijono, o vien Paryžiuje į gatves išėjo 150 tūkst. gyventojų.

Rašyti komentarą
Komentarai (4)

Jah city

Hala vandala!! Jie visada iskovojo ko nori!!

Anonimas

Ko noreti is salies, kurioje dauguma greit bus musulmoniski ir ne tik arabai. Vokietijai toks likimas ne uz kalnu.

AS manau

Cia ne streikas ,o banditizmas.Kuo detas zmogaus turtas ,bandite?
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS