Prancūzijos geležinkelininkų streikas pasiekė trukmės rekordą | Diena.lt

PRANCŪZIJOS GELEŽINKELININKŲ STREIKAS PASIEKĖ TRUKMĖS REKORDĄ

Ketvirtadienis, 29-oji Prancūzijos geležinkelininkų streikų diena iš eilės, žymi naują gairę: šie protestai prieš vyriausybės planus reformuoti pensijų sistemą pranoko net 9-o dešimtmečio streikus.

Streikai visoje šalyje prasidėjo gruodžio 5-ąją. Ketvirtadienį jie savo trukme pranoko 1986–1987 metų geležinkelininkų streiką, kuris nacionalinėje geležinkelių kompanijoje SNCF truko 28 dienas.

Dabartiniai streikai, Kalėdų ir Naujųjų metų periodu paralyžiavę susisiekimą traukiniais ir metropoliteno traukiniais Paryžiuje bei visoje šalyje, toliau kelia didelius sutrikimus.

SNCF paskelbė, kad ketvirtadienį nevažinėja pusė jos greitųjų traukinių. Paryžiaus metropolitene normaliai buvo važinėjama tik dviem automatizuotomis linijomis; kitur eismas buvo sutrikęs arba jo iš viso nebuvo.

Profesinės sąjungos rengiasi tolesniems streikams kitą savaitę, kai vėl turi pradėti dirbti mokyklos ir kai turi būti atnaujintos derybos su vyriausybe.

Antradienį per televiziją sakydamas Naujųjų metų kalbą, Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas (Emanuelis Makronas) dar kartą patvirtino savo įsipareigojimą pertvarkyti pensijų sistemą, bet paragino vyriausybę „rasti greito kompromiso [su profesinėmis sąjungomis] kelią“.

E. Macronas tvirtai laikėsi reformos principų, įskaitant labiausiai smerkiamą priemonę: amžiaus, nuo kurio asmuo įgyja teisę į visą pensiją, padidinimą nuo 62 iki 64 metų. Jis tvirtino, kad naujoji sistema bus sąžiningesnė visiems prancūzų darbuotojams ir finansiškai tvari.

Planu siekiama apjungti dešimtis atskirų pensijų sistemų į vieną ir eliminuoti specialiuosius susitarimus, pagal kuriuos kai kurie prancūzų transporto darbuotojai išeina į pensiją šeštą gyvenimo dešimtmetį.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS