Prancūzijos parlamentas smerkia uigūrų „genocidą“ Kinijoje | Diena.lt

PRANCŪZIJOS PARLAMENTAS SMERKIA UIGŪRŲ „GENOCIDĄ“ KINIJOJE

Prancūzijos parlamento žemieji rūmai ketvirtadienį priėmė rezoliuciją, kuria pasmerkė Kinijoje vykdomą „genocidą“ prieš uigūrus – Sindziango regione gyvenančią musulmonų mažumą.

Teisiškai neįpareigojanti rezoliucija, pasiūlyta opozicinių socialistų, bet sulaukusi prezidento Emmanuelio Macrono (Emaniuelio Makrono) partijos  „Respublika, pirmyn“ (LREM) paramos, buvo priimta beveik vienbalsiai ir likus kelioms savaitėms iki Pekino žiemos olimpinių žaidynių pradžios.

Dokumente rašoma, kad Nacionalinė Asamblėja „oficialiai pripažįsta, kad Kinijos Liaudies Respublikos vykdomas smurtas prieš uigūrus prilygsta nusikaltimams žmoniškumui ir genocidui“.

Remiantis tekstu, Prancūzijos vyriausybė raginama imtis „būtinų priemonių tarptautinėje bendruomenėje ir savo užsienio politikoje Kinijos Liaudies Respublikos atžvilgiu“, siekiant nutraukti Pekino veiksmus.

„Kinija yra galingoji valstybė. Mylime Kinijos žmones. Tačiau mes atsisakome nusileisti režimo, kuris, pasinaudodamas mūsų bailumu ir godumu, vykdo genocidą mums matant, propagandai“, – sakė Socialistų partijos vadovas Olivier Faure'as (Olivjė Foras).

Jis pristatė parlamentui nukentėjusių uigūrų pasakojimus apie sąlygas kalinimo stovyklose. Teigiama, kad šiose įstaigose vyrams ir moterims neleidžiama atsigulti kamerose, kaliniai prievartaujami ir kankinami.

Kinija neigia vykdanti genocidą Sindziange ir kaltina užsienyje liudijančius uigūrus melu.

Pekinas atmetė ne vieną Jungtinių Tautų vyriausiojo žmogaus teisių komisaro biuro prašymą apsilankyti regione ir atlikti tyrimą.

Jungtinės Valstijos dėl elgesio su uigūrais skelbia sankcijas vis didesniam kinų politikų ir bendrovių ratui, taip pat paskelbė diplomatinį boikotą artėjančiai Olimpiadai.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Kunigas

Teisingai jokių musliu Kinijoje

O tai

Čia afrikos kolonizatoriai kitus gyventi mokina:)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS