Prancūzijos prezidentas paskelbs kovos su antisemitizmu priemones | Diena.lt

PRANCŪZIJOS PREZIDENTAS PASKELBS KOVOS SU ANTISEMITIZMU PRIEMONES

  • 0

Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas (Emanuelis Makronas) trečiadienį paskelbs priemones kovai su pastaruoju metu šalyje suaktyvėjusiu antisemitizmu.

Šias priemones jis pristatys per vakarienę su žydų bendruomenės lyderiais, rengiamą kitą dieną po demonstracijos Paryžiuje, per kurią tūkstančiai žmonių išėjo į gatves pasmerkti neapykantos nusikaltimų.

E. Macrono kalba per Prancūzijos žydų institucijų atstovų tarybos (CRIF) kasmetinį renginį bus atidžiai stebima didžiausios Europoje žydų bendruomenės, pastaruoju metu sukrėstos virtinės išpuolių, atkreipusių pasaulio žiniasklaidos dėmesį.

Antradienį apsilankęs vienose kapinėse netoli Vokietijos esančiame Elzase, kuriose 96 žydų antkapiai buvo apipaišyti mėlynomis ir geltonomis svastikomis, E. Macronas pažadėjo: „Imsimės veiksmų, priimsime įstatymų, bausime.“

Vis dėlto prezidentas nepaklausė vieno įstatymų leidėjo iš savosios partijos „Respublika, pirmyn!“ (Le Republique En Marche, LREM) pasiūlymo įvesti baudžiamąją atsakomybę už pareiškimus, nukreiptus prie sionistų judėjimą, laikantį Izraelį vien žydų namais.

„Nemanau, kad šis sprendinys geras“, – sakė E. Macronas.

Antradienį tūkstančiai žmonių, tarp kurių buvo nešančių plakatus su užrašu „Gana!“, Paryžiuje surengė eitynes antisemitizmui pasmerkti. Ši demonstracija buvo viena iš maždaug 70 šalyje surengtų protesto akcijų.

E. Macronas ir jo vyriausybė svastikų ir kitų antisemitinių grafičių atsiradimą ant meno kūrinių, parduotuvių vitrinų ir antkapių sieja su kraštutiniais dešiniaisiais ir kairiaisiais elementais „geltonųjų liemenių“ protestų judėjime.

„Prancūzija priklauso mums“

Vienas protestuotojas, nufilmuotas burnojantis prieš žydų rašytoją ir filosofą Alainą Finkielkrautą (Aleną Finkelkrotą) per praeitą savaitgalį Paryžiuje vykusią „geltonųjų liemenių“ demonstraciją, antradienį vakare buso areštuotas rytiniame Muliūzo mieste, pranešė pareigūnai.

Policija patvirtino, kad įtariamasis, kurį prancūzų žiniasklaida įvardijo kaip prekiautoją telefonais Benjaminą W. (Benžameną V.), yra tas pats barzdotas vyras, matomas vaizdo įraše ir vadinantis 69 metų A. Finkielkrautą „purvinu sionistu“ bei tvirtinantis, kad „Prancūzija priklauso mums“.

Policijos šaltiniai nurodė, kad šis 36 metų vyras yra smulkus viešosios tvarkos pažeidėjas, palaikantis ryšius su ultrakonservatyvių musulmonų grupėmis.

Jis buvo vienas balsingiausių grupėje žmonių, peikusių A. Finkielkrautą ir vadinusių jį „rasistus“, veikiausiai dėl ankstesnių filosofo perspėjimų, kad musulmonai imigrantai nesugeba integruotis į Prancūzijos visuomenę.

Šis incidentas sukėlė pasipiktinimą tiek Prancūzijoje, tiek užsienyje. Izraelio imigracijos ministras Yoavas Gallantas (Joavas Galantas) netgi paragino Prancūzijos žydus „grįžti namo“ į Izraelį, kur jiems būtų saugu.

Trečiadienį Izraelio prezidentas Reuvenas Rivlinas pasikalbėjo su A. Finkielkrautu ir išreiškė jam savo solidarumą po šios „nuožmios ir skaudžios atakos“.

„Girdėjau, kad demonstrantai liepė jums grįžti į Tel Avivą. Esu tikras, kad žinote, jog Tel Avivas – nuostabi vieta, bet neabejokite, kad kiekvienas žydas ir bet kuris žmogus turi teisę pasirinkti, kur jiems gyventi“, – sakė R. Rivlinas. Izraelio prezidentas taip pat parašė laišką E. Macronui, kad padėkotų jam už apsilankymą nusiaubtose žydų kapinėse.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS