Prancūzų prokurorai nori iki gyvos galvos įkalinti už karo nusikaltimus teisiamus asmenis | Diena.lt

PRANCŪZŲ PROKURORAI NORI IKI GYVOS GALVOS ĮKALINTI UŽ KARO NUSIKALTIMUS TEISIAMUS ASMENIS

  • 0

Prokurorai per Prancūzijoje vykstantį pirmojo Sirijos prezidento Basharo al Assado (Bašaro Asado) režimo pareigūnų teismo procesą pareiškė siekiantys, kad trims aukščiausio rango saugumo pareigūnams būtų skirtos laisvės atėmimo iki gyvos galvos bausmės.

Paskutinę proceso Paryžiaus baudžiamajame teisme dieną jie taip pat paprašė, kad liktų galioti tarptautinis arešto orderis trims asmenims, kurie buvo teisiami už akių už bendrininkavimą vykdant nusikaltimus žmoniškumui ir karo nusikaltimus.

Buvusiam Nacionalinio saugumo biuro vadovui Ali Mamloukui (Ali Mamlukui), buvusiam Sirijos karinių oro pajėgų žvalgybos agentūros direktoriui Jamilui Hassanui (Džamilui Hasanui) ir buvusiam agentūros Damaske tyrimų vadovui Salamui Mahmoudui (Salamui Mahmudui) yra išduoti tarptautiniai arešto orderiai ir jie bus teisiami jiems nedalyvaujant.

Paryžiaus baudžiamasis teismas iki penktadienio nagrinėjo trijų pareigūnų bylas dėl jų vaidmens sostinėje Damaske suimtų Prancūzijos ir Sirijos pilietybes turėjusių Mazzeno Dabbagho (Mazeno Dabago) ir jo sūnaus Patricko (Patriko) mirčių 2013-aisiais.

Sulaikymo metu Patrickas Dabbaghas buvo 20-metis Damasko universiteto humanitarinių mokslų studentas. Jo tėvas Mazzenas buvo vyresnysis patarėjas švietimo klausimais prancūzų mokykloje Damaske.

Prieš teismo procesą tyrimą atliekantys teisėjai teigė, kad buvo surinkta pakankamai įrodymų, jog šie du vyrai, „kaip ir tūkstančiai karinių oro pajėgų žvalgybos sulaikytųjų, patyrė tokio intensyvumo kankinimus, kad mirė“.

2018 metais abu vyrai buvo paskelbti mirusiais. Šeimai buvo oficialiai pranešta, kad Patrickas mirė 2014-ųjų sausio 21 dieną, o jo tėvas Mazzenas – 2017-ųjų lapkričio 25 dieną.

2016 metais Mazzeno Dabbagho žmona ir dukra buvo iškeldintos iš namo Damaske, kuris buvo rekvizuotas. Pasak prokuratūros, šie veiksmai „galėjo būti laikomi karo nusikaltimais, turto prievartavimu ir turto prievartavimo slėpimu“.

Karas tarp B. al Assado režimo ir ginkluotų opozicijos grupuočių, prasidėjo po to, kai 2011 metais vyriausybė nuslopino taikius prodemokratinius protestus.

Per konfliktą žuvo daugiau kaip pusė milijono žmonių, dar milijonai buvo priversti palikti savo namus ir buvo nualinta Sirijos ekonomika bei infrastruktūra.

Teismo procesai dėl Sirijos režimo nusikaltimų vyko ir kitur Europoje, įskaitant Vokietiją.

Tačiau tais atvejais baudžiamojon atsakomybėn patraukti asmenys turėjo žemesnes pareigas ir dalyvavo teismo posėdžiuose.

Teismo procesas Paryžiuje vyko po septynerius metus trukusio tyrimo, kurį atliko Prancūzijos teisminis karo nusikaltimų padalinys.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS