Premjeras: Slovakija nepritaria Ukrainos priėmimui į NATO | Diena.lt

PREMJERAS: SLOVAKIJA NEPRITARIA UKRAINOS PRIĖMIMUI Į NATO

Slovakija nepritaria Ukrainos priėmimui į NATO ir prireikus yra pasirengusi vetuoti šios šalies stojimą, šeštadienį visuomeninei radijo stočiai RTVS sakė ministras pirmininkas Robertas Fico.

R. Fico sakė trečiadienį ketinantis vykti į Ukrainą susitikti su kolega Denysu Šmyhaliu pasienio mieste Užhorodo.

Nors viena iš vizito priežasčių yra pristatyti papildomą pagalbos Ukrainai paketą, jis taip pat aiškiai parodys Slovakijos pozicijas, kurios skiriasi nuo Ukrainos norų, sakė premjeras.

„Pasakysiu jam, kad blokuosime ir vetuosime Ukrainos prisijungimą prie NATO, nes tai būtų ne kas kita, kaip pagrindas trečiajam pasauliniam karui“, – sakė R. Fico.

Slovakija, kuri yra NATO narė nuo 2004 m., ilgą laiką buvo viena iš ryžtingiausių Ukrainos rėmėjų jos gynybinėje kampanijoje prieš visapusę Rusijos invaziją, pradėtą 2022 m. vasarį.

Tačiau pernai spalį valdžią perėmusi kairiojo sparno nacionalistinė R. Fico vyriausybė nusprendė nebetiekti Kyjivui ginklų, nors Bratislava ir toliau siunčia išminavimo sistemas ir dyzelinius generatorius.

R. Fico šeštadienį pareiškė, kad Slovakija pasisako už Ukrainos įstojimą į Europos Sąjungą, jei šalis įvykdys tas pačias sąlygas, kaip ir kitos kandidatės.

Premjeras, oponentų kritikuojamas kaip „prorusiškas“, dar kartą pabrėžė, kad Slovakija nebetieks ginklų iš savo kariuomenės atsargų, bet toliau leis Slovakijos gynybos įmonėms parduoti Ukrainai ginklus.

Po susitikimo su D. Šmyhaliu bendros spaudos konferencijos nebus, nes Ukraina atmetė pasiūlymą ją surengti, paaiškino R. Fico.

Gairės: karas Ukrainoje, slovakija, Ukraina, NATO
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS