Premjeras: vykdau savo pareigą neleisti Libanui įsitraukti į karą | Diena.lt

PREMJERAS: VYKDAU SAVO PAREIGĄ NELEISTI LIBANUI ĮSITRAUKTI Į KARĄ

  • 0

Libano laikinasis ministras pirmininkas pirmadienį pareiškė, kad stengiasi užtikrinti, jog jo šalis neįsitrauktų į palestiniečių kovotojų grupuotės „Hamas“ ir Izraelio karą, nors Irano remiama „Hezbollah“ ir žydų valstybė yra susišaudžiusios pasienio teritorijoje.

Najibas Mikati (Nadžibas Mikatis) nurodė, kad baiminasi eskalacijos, nes dėl susirėmimų pasienyje kyla nuogąstavimų, kad „Hezbollah“ įsitrauks į karą su Izraeliu.

„Vykdau savo pareigą neleisti Libanui įsitraukti į karą“, – N. Mikati sakė interviu naujienų agentūrai AFP.

Libanui gresia karas praktiškai be lyderio, nes dėl politinių nesutarimų šalis jau beveik metus neturi prezidento, o M. Mikati jau pusantrų metų vadovauja laikinajam ministrų kabinetui.

„Libanas yra audros akiratyje“, – sakė premjeras.

N. Mikati, kuris palaiko gerus santykius su „Hezbollah“, sakė, kad neturi aiškaus atsakymo, ar esama karo grėsmės, ir pridūrė, kad „tai priklauso nuo regiono įvykių“.

2006 metais tarp Izraelio ir „Hezbollah“ kilo kruvinas konfliktas, per kurį Libane žuvo daugiau kaip 1,2 tūkst. žmonių, daugiausia civilių, o Izraelyje – 160 žmonių, daugiausia karių.

„Kol kas „Hezbollah“ situaciją valdo racionaliai ir išmintingai, o žaidimo taisyklės išliko suvaržytos iki tam tikrų ribų“, – sakė N. Mikati.

„Tačiau kartu jaučiu, kad negaliu nuraminti libaniečių“, nes situacija vis dar vystosi, pridūrė jis.

„Negaliu atmesti eskalacijos galimybės, nes lenktyniaujama dėl paliaubų, kol eskalacija neišplito visame regione“, – pridūrė N. Mikati.

Nuo spalio 7 dienos, kai „Hamas“ užpuolė Izraelį, „Hezbollah“ beveik kasdien apsikeičia ugnimi su Izraeliu.

Irano remiamos ar su juo susijusios grupuotės taip pat surengė išpuolius prieš Izraelį iš Sirijos ir taikėsi į Sirijoje ir Irake dislokuotas JAV pajėgas.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS