Prie Mianmaro ir Bangladešo artėja ciklonas „Mocha“ | Diena.lt

PRIE MIANMARO IR BANGLADEŠO ARTĖJA CIKLONAS „MOCHA“

  • 0

Mianmaras ir Bangladešas ketvirtadienį, artėjant pirmajam šių metų ciklonui Bengalijos įlankoje, dislokavo tūkstančius savanorių ir nurodė evakuotis iš žemai esančių teritorijų.

Indijos meteorologijos tarnybos duomenimis, ciklonas „Mocha“ sekmadienį pasieks sausumą Bangladešo ir Mianmaro pasienyje, o jo vėjo greitis sieks 145 km per valandą.

Tarnyba prognozuoja, kad žemutiniame pakrantės regione Bangladešo pusėje, kur esančiose stovyklose glaudžiasi šimtai tūkstančių rohinjų pabėgėlių, ciklono sukeltos bangos sieks nuo 1,5 iki dviejų metrų.

Ruošiantis audrai 60-metis Tharas Tinas Maungas (Taras Tinas Maungas) buvo perkeltas iš savo kaimo Mianmaro Rachinų valstijoje į Sitvės miestą.

„Kadangi mūsų kaimas įsikūręs prie įplaukos į upę, jis negali atsilaikyti net prieš nedidelę audrą, – sakė jis naujienų agentūrai AFP. – Bus žmonių, kurie negalės išsikelti iš kaimo, ir aš dėl jų nerimauju.“

Bangladešo pasirengimo ciklonams programos direktorius Ahmadulas Haque (Ahmadulas Hakė) sakė, kad Koks Bazare buvo dislokuota 8 600, o pabėgėlių stovyklose – dar 3 400 rohinjų savanorių.

„Ypač perspėjame kalvų šlaituose gyvenančius žmones, nes ciklonas atneš smarkias liūtis, kurios gali sukelti nuošliaužas“, – sakė jis AFP.

Bangladešas taip pat uždraudė žvejybos laivams plaukti toli į jūrą.

Ciklonai – uraganų Šiaurės Atlante ar taifūnų Ramiojo vandenyno šiaurės vakaruose atitikmuo – yra nuolatinė grėsmė Indijos vandenyno šiaurinėje pakrantėje, kur gyvena dešimtys milijonų žmonių.

Vėliausią kartą didelė audra Bangladešą nusiaubė 2007-ųjų lapkritį, kai šalies pietvakariuose praūžė ciklonas „Sidr“, nusinešęs daugiau kaip 3 000 žmonių gyvybių ir padaręs žalos už milijardus dolerių (eurų).

Didžiausia stichinė nelaimė Mianmare įvyko 2008-ųjų gegužę – tuomet, praūžus ciklonui „Nargis“, mažiausiai 138 000 žmonių žuvo arba dingo be žinios.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS