Prie Pietų Karolinos parlamento protestuotoja nukabino konfederatų vėliavą | Diena.lt

PRIE PIETŲ KAROLINOS PARLAMENTO PROTESTUOTOJA NUKABINO KONFEDERATŲ VĖLIAVĄ

  • 0

Pietų Karolinoje viena protestuotoja šeštadienį auštant užsliuogė vėliavos stiebu prie valstijos įstatymų leidybos susirinkimo ir nukabino konfederatų vėliavą, pranešė pareigūnai, šalyje vykstant įnirtingiems debatams dėl šio rasinį aspektą turinčio simbolio.

Juodaodė protestuotoja buvo areštuota iškart, kai tik nusileido žemėn nuo 9 m aukščio stiebo, o per valandą ant jo buvo iškabinta nauja vėliava.

Socialiniuose tinkluose paskelbtose nuotraukose matyti kaip 30-metę Bree Newsome (Bri Niusom) nulydi pareigūnas. „Twitter“ per kelias valandas išplito #FreeBree.

Taip pat buvo areštuotas 30 metų baltasis vyras, Jamesas Ianas Tysonas (Džeimsas Ajenas Taisonas). Abu areštuotieji yra iš kaimyninės Šiaurės Karolinos ir buvo apkaltinti paminklo sudarkymu.

„BPS (Saugos paslaugų biuro) pareigūnas kaip paprastai patruliavo ir buvo ką tik apėjęs (teritoriją), kai kiti pareigūnai, stebintys vėliavą, jam pranešė, kad moteris sliuogia vėliavos stiebu, ant kurio plevėsuoja konfederatų vėliava, šiaurinėje valstijos įstatymų leidybos susirinkimo pusėje“, – sakoma Pietų Karolinos visuomenės saugumo departamento pareiškime.

„Jis grįžo prie vėliavos stiebo ir paprašė tos moters, kuri buvo su kopimo įranga, nulipti nuo vėliavos stiebo. Ji atsisakė nulipti iki nukabino vėliavą. BPS pareigūnas areštavo ją ir ... vyrą, kuris buvo šiapus kaltinės geležies tvoros ir jai padėjo“, – sakoma pareiškime.

Per kelias valandas po to incidento vienoje interneto svetainėje buvo surinkta daugiau kaip 80 tūkst. dolerių B.Newsome užstatui ir kitiems aktyvistams, kurie „imasi tiesioginių veiksmų judėjime už juodųjų gyvybes“.

Jungtinėse Valstijose vis triukšmingiau reikalaujama nukabinti prie Pietų Karolinos įstatymų leidybos susirinkimo, esančio valstijos sostinėje Kolumbijoje, plevėsuojančią konfederatų vėliavą, kurią prezidentas Barackas Obama (Barakas Obama) penktadienį pavadino „priminimu apie sisteminę priespaudą ir rasinį pavergimą“.

Konfederatų vėliavą, kurią kažkada naudojo vergiją palaikiusių Pietų sukilėlių armija, kai kas laiko regiono paveldo simboliu. Tačiau daug daugiau žmonių laiko ją bjauriu priminimu apie žiaurų rasizmo paveldą.

Įnirtingus debatus dėl šios vėliavos įžiebė praėjusios savaitės incidentas Čarlstone Pietų Karolinoje, kai buvo nušauti devyni juodaodžiai tikintieji.

Vėliau internete pasirodė įtariamo išpuolio vykdytojo, baltųjų viršenybės šalininko Dylanno Roofo (Dilano Rufo), kuriam – 21 metai, nuotraukos su konfederatų vėliava.

 

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS