Prieš artėjančius parlamento rinkimus Sakartvelo prezidentė ragina imtis reformų | Diena.lt

PRIEŠ ARTĖJANČIUS PARLAMENTO RINKIMUS SAKARTVELO PREZIDENTĖ RAGINA IMTIS REFORMŲ

  • 0

Artėjant spalį vykstantiems parlamento rinkimams ir šalį krečiant protestams dėl prieštaringai vertinamo „užsienio įtakos“ įstatymo, Sakartvelo prezidentė Salomė Zurabišvili sekmadienį paragino imtis imtis plataus masto reformų.

Šalies valdančioji partija „Sakartvelo svajonė“ nesutaria su provakarietiškai nusiteikusia prezidente, kuri prieš spalio rinkimus siekia suburti vieningą opozicijos frontą.

Artėjantys rinkimai laikomi svarbiu išbandymu šalies demokratijai ir jos europiniams siekiams.

S. Zurabišvili teigimu, Sakartvelui reikia sukurti naują politinę tikrovę, taip pat paragino proeuropietiškas partijas paremti jos iniciatyvą dėl plataus masto rinkimų, teismų ir teisėsaugos reformų, kad kuo greičiau būtų pradėtos derybos su Briuseliu dėl šalies narystės Europos Sąjungoje.

Ji pridūrė, kad laikinoji daugiapartinė vyriausybė ir naujai išrinktas parlamentas turėtų panaikinti daugybę prieštaringai vertinamų įstatymų, kuriuos priėmė „Sakartvelo svajonė“ ir kurie kenkia šalies europiniam kursui.

Ji taip pat paragino paleisti į laisvę politinius kalinius, užtikrinti teismų ir būsimų rinkimų nepriklausomybę.

Kelios opozicinės partijos greitai parėmė prezidentės iniciatyvą.

Pastaruoju metu „Sakartvelo svajonė“ vis dažniau kaltinama tuo, kad šalį išvedė iš narystės ES kelio ir sugrąžino šalį į Rusijos įtakos sferą.

„Sakartvelo svajonė“ turi tvirtą daugumą parlamente ir, kaip tikimasi, atmes S. Zurabišvili veto dėl „užsienio įtakos“ įstatymo, dėl kurio nuo balandžio  šalyje vyksta masiniai protestai ir kuris sulaukė tarptautinio pasmerkimo.

Įstatymu reikalaujama, kad nevyriausybinės organizacijos ir žiniasklaidos priemonės, gaunančios daugiau kaip 20 proc. finansavimo iš užsienio, įsiregistruotų kaip „užsienio įtakos agentai“.

Kritikai smerkia šį įstatymą, teigdami, kad jis primena Rusijos teisės aktus, kuriais siekiama nutildyti Maskvos kritikus. Briuselio teigimu, jis nesuderinamas su ilgalaikiu Sakartvelo siekiu tapti ES nare.

Narystės ES ir NATO tikslai yra įtvirtinti šalies konstitucijoje ir, kaip rodo visuomenės nuomonės apklausos, jiems pritaria daugiau kaip 80 proc. gyventojų.

Praėjusią savaitę Jungtinės Valstijos įvedė naujus vizų apribojimus ir peržiūri savo santykius su Sakartvelu, teigdamos, kad jei parlamentas atmes prezidentės veto, įves Tbilisiui sankcijas.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS