Prieš nuotėkį prie dujotiekio „Balticconnector“ pastebėtas rusų krovininis laivas | Diena.lt

PRIEŠ NUOTĖKĮ PRIE DUJOTIEKIO „BALTICCONNECTOR“ PASTEBĖTAS RUSŲ KROVININIS LAIVAS

Rusijos krovininis laivas „SVG Flot“ praėjusį savaitgalį praleido netoli Estiją ir Suomiją jungiančio dujotiekio „Balticconnector“ nuotėkio vietos, matyti iš laivybos eismo svetainės „Marine Traffic“ duomenų.

„Marine Traffic“ nustatė, kad Rusijos laivas nuo penktadienio vakaro iki sekmadienio vakaro buvo netoli vamzdyno pažeidimo vietos. Naktį į sekmadienį per Baltijos jūrą nutiestame vamzdyne įvyko nuotėkis.

Kaip pranešama, „SGV Flot“ plaukė iš Sankt Peterburgo į Kaliningradą, kur turėjo atvykti trečiadienį.

„Marine Traffic“ stebi jūrų eismą visame pasaulyje. Ji gali aptikti ne visus laivus, nes kai kurių atsakikliai gali būti išjungti.

Suomija antradienį pranešė, kad dujotiekiui „Balticconnector“ praėjusią savaitę padaryta žala yra galimai susijusi su išorės veiksniais bei tirianti, ar žala jam buvo padaryta tyčia ir kas tai padarė.

Galimas sprogimas

Aljanso generalinis sekretorius Jensas Stoltenbergas anksčiau trečiadienį sakė, kad dujotiekio „Balticconnector“ ir ryšių kabelio tarp Suomijos ir Estijos pažeidimo aplinkybės toliau tiriamos, o jei paaiškės, kad tai – sabotažas, NATO atsakas bus ryžtingas ir vieningas.

Norvegijos seismologai pranešė spalio 8 dieną 1.20 val. (vietos ir Lietuvos laiku) užfiksavę galimą sprogimą netoli dujotiekio.

Trečiadienį Norvegijos seismologijos institutas NORSAR pranešė, kad aptiktą sprogimą galėjo sukelti 100 kg trotilo ekvivalento. Jis taip pat teigė, kad jos užfiksuotas seisminis įvykis nebuvo sukeltas žemės drebėjimo, bet jį galėjo sukelti į vamzdyną atsitrenkęs inkaras.

Kol kas negalime pasakyti, kokia tiksliai yra gedimo priežastis.

Estijos karinių jūrų pajėgų vadas Juri Saska (Jūris Saska) antradienį estų transliuotojui ERR sakė, kad žvelgiant į „Balticconnector“ padarytą žalą, atrodo, kad kažkas iš vienos pusės pažeidė vamzdyną.

Suomijos prezidentas Saulis Niinisto (Saulis Nynistė) antradienį pareiškė, jog tikėtina, kad žala Estiją ir Suomiją jungiančiam dujotiekiui „Balticconnector“ „padaryta dėl išorės veiksmų“.

Grėsmės dujų tiekimo saugumui nėra

Sekmadienį dėl nuotėkio dujotiekio „Balticconnector“ veikla laikinai sustabdyta.

Pažeistas ne tik dujotiekis, esantis 60 metrų po vandeniu Suomijos įlankoje, bet ir telekomunikacijų bendrovės „Elisa“ eksploatuojamas telekomunikacijų kabelis, kurio pažeidimo vieta yra 70 metrų gylyje po vandeniu Estijos ekonominėje zonoje.

Ministrė pirmininkė Kaja Kallas (Kaja Kalas) trečiadienį patvirtino, kad Estiją ir Suomiją jungiančio dujotiekio pažeidimas nekelia grėsmės Estijos dujų tiekimo saugumui.

Po „Balticconnector“ laikino uždarymo dujos Estijos vartotojams tiekiamos iš Latvijos.

„Baltijos jungtis, t. y. dujotiekis, jungiantis mus su Suomija, buvo pažeistas ir šiuo metu vyksta tyrimas. Sudarėme Suomijos ir Estijos tyrimo grupę, kuri tiria, kas iš tikrųjų įvyko“, – sakė ministrė pirmininkė parlamente.

K. Kallas nurodė, kad į Inčukalno dujų saugyklą buvo perpumpuota daugiau kaip 90 proc. Estijos dujų ir to pakanka.

„Be to, investicijos į Paldiskio SGD priėmimo pajėgumus leidžia mums priimti dujas net ir kritiniu momentu, – pabrėžė ji ir paaiškino, kad Estija tiria kabelio pažeidimus. – Inicijavome baudžiamąjį procesą. Kol kas negalime pasakyti, kokia tiksliai yra gedimo priežastis.“

Antradienį K. Kallas kalbėjosi su Europos Sąjungos vadovais ir NATO generaliniu sekretoriumi J. Stoltenbergu, kad aptartų būtinybę ir galimybes stiprinti ypatingos svarbos infrastruktūros objektų apsaugą Baltijos jūroje.

S. Niinisto išvakarėse irgi sakė, kad „Suomija yra pasirengusi ir mūsų pasirengimas yra geras. Šie įvykiai neturi jokios įtakos mūsų tiekimo saugumui“.

Estijos ir Suomijos tinklus per Baltijos jūrą sujungęs 150 kilometrų ilgio dujotiekis „Balticconnector“, kurio 77 km yra jūroje, pradėjo veikti 2020 metų sausį, o jo statyba atsiėjo daugiau kaip 300 mln. eurų.

Rašyti komentarą
Komentarai (10)

tam pirmam utėliniui

O tu pabandyk, tik nelok. O mes pasijuoksim...

Anonime, tfuuu

Tu DEBILAS

>Rūtelė Androšiūnaitė

Kodėl nerašai kiek viso ir kokiu kitu Šaliu laivu buvo ???
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS