Prieš taikos susitikimą Šveicarijoje Vokietija rengia Ukrainos atkūrimo konferenciją | Diena.lt

PRIEŠ TAIKOS SUSITIKIMĄ ŠVEICARIJOJE VOKIETIJA RENGIA UKRAINOS ATKŪRIMO KONFERENCIJĄ

  • 0

Vokietijoje antradienį prasideda konferencija, kurios tikslas – surinkti paramos Ukrainos atstatymui po Rusijos karo ir pasiųsti naują solidarumo su Kyjivu ženklą prasidedant intensyvios diplomatijos savaitei.

Dvi dienas Berlyne truksianti Ukrainos atkūrimo konferencija rengiama po panašaus prieš metus Londone įvykusio renginio ir prieš Didžiojo septyneto (G-7) viršūnių susitikimą Italijoje bei Ukrainos taikos konferenciją Šveicarijoje.

Į susitikimą Berlyne, kuriame, anot šeimininkų vokiečių, dalyvaus 2 tūkst. politikos, verslo ir kitų sričių atstovų, atvyksta Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis, praėjusią savaitę dalyvavęs sąjungininkų išsilaipinimo Normandijoje 80-ųjų metinių minėjime Prancūzijoje.

Konferencijoje dalyvaus ir Lietuvos premjerė Ingrida Šimonytė.

„Net ir šiuo metu, vykstant karui, Ukrainai reikia nuolat atstatyti namus, vandentiekį, ligonines ir elektros tinklus, – pareiškime teigė Vokietijos vystymosi ministrė Svenja Schulze (Svenia Šulcė). – Žmonės nori ir toliau gyventi savo šalyje, o tam jiems reikia elektros, vandens ir stogo virš galvos.“

Uždavinys paremti Ukrainos atkūrimą trumpuoju ir ilguoju laikotarpiais „yra per didelis, kad jį spręstų tik vyriausybės, todėl į konferenciją kviečiame įmones, pilietinę visuomenę ir savivaldybes“, – pridūrė S. Schulze.

Pernai Londone Ukrainos sąjungininkai pažadėjo skirti kelis milijardus eurų nekarinės pagalbos šalies infrastruktūrai atkurti, kovai su korupcija ir Kyjivo siekiui įstoti į Europos Sąjungą.

Šiais metais daugiausiai dėmesio vėl bus skiriama reformoms.

„Dedame visas pastangas, kad Ukraina netrukus galėtų sėsti prie Europos Sąjungos stalo, nes, be mūsų karinės paramos, tai geriausia įmanoma apsauga“, – sakė Vokietijos užsienio reikalų ministrė Annalena Baerbock (Analena Bėrbok).

Pirmadienį Ukrainos valstybinės atstatymo ir infrastruktūros plėtros agentūros vadovas Mustafa Najemas socialiniame tinkle „Facebook“ paskelbė apie savo atsistatydinimą.

Jis nurodė „sistemines kliūtis, trukdančias veiksmingai vykdyti pareigias“, ir apkaltino vyriausybę dėl to, kad jo vadovaujama agentūra yra užversta popierizmu.

Nuo gegužės, kai buvo atleistas Oleksandras Kubrakovas, Ukraina neturi ministro, atsakingo už šalies atkūrimą. M. Najemas skundėsi, kad Ukrainos ministras pirmininkas neleido jam dalyvauti konferencijoje Berlyne.

Tikimasi, kad V. Zelenskis, kuris nuo 2022 metų vasario 24 dieną prasidėjusios plataus masto Rusijos invazijos trečią kartą lankosi Berlyne, taip pat pasakys kalbą Vokietijos parlamente.

Praėjus kelioms savaitėms po karo pradžios jis į Vokietijos įstatymų leidėjus kreipėsi vaizdo ryšiu.

Praėjusį kartą Ukrainos prezidentas Vokietijoje lankėsi vasario viduryje, kai pasirašė dvišalį saugumo susitarimą su kancleriu OIafu Scholzu (Olafu Šolcu) – vieną iš virtinės tokių susitarimų, kuriuos sąjungininkės sudarė su Kyjivu siekdamos išreikšti savo ilgalaikę paramą.

Gairės: Šveicarija, vokietija, G-7, Ingrida Šimonytė, karas Ukrainoje
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS