Pritarė Bažnyčios įstatymo pataisoms dėl pranešimų apie lytinį išnaudojimą | Diena.lt

PRITARĖ BAŽNYČIOS ĮSTATYMO PATAISOMS DĖL PRANEŠIMŲ APIE LYTINĮ IŠNAUDOJIMĄ

  • 0

Pastaraisiais metais vaikų išnaudojimo skandalų ir tyrimų sukrėsta Jungtinių Valstijų Katalikų Bažnyčia ketvirtadienį patvirtino popiežiaus išleistą įsaką, reikalaujantį, kad dvasininkai praneštų apie įtariamo lytinio išnaudojimo atvejus.

Baltimorėje vykusios JAV katalikų vyskupų konferencijos dalyviai didžiąja balsų dauguma pritarė JAV katekizmo pataisoms. Jose numatyta, kad kiekviena vyskupija privalės susikurti informavimo apie galimus seksualinius nusikaltimus sistemą.

Popiežiaus Pranciškaus iniciatyva paskelbtame trumpame įsake motu proprio skelbiama, kad kiekvienas, turintis kokios nors informacijos arba įtarimų apie lytinės prievartos atvejus, „privalo skubiai pranešti“ apie juos Bažnyčiai, pasinaudodamas „lengvai prieinamomis sistemomis“.

Šis įsakas yra taikomas tik Bažnyčiai ir neįpareigoja asmenų pranešti apie nusikaltimų atvejus teisėsaugos institucijoms.

Popiežiaus įsakas įpareigoja visas vyskupijas iki 2020 metų birželio sukurti sistemą, skirtą pranešimams apie dvasininkų daromus lytinius nusikaltimus, apie vaikų pornografijos medžiagos turėjimą, apie tokių nusikaltimų dangstymo atvejus.

Iki šiol dvasininkai galėjo savo nuožiūra spręsti, ar pranešti apie įtariamus lytinio išnaudojimo atvejus.

Jungtinėse Valstijose Katalikų Bažnyčia išgyvena pasitikėjimo krizę, į viešumą iškilus daugybei dešimtmečiais visoje šalyje kunigų vykdytų lytinių nusikaltimų, dažniausiai prieš vaikus.

Paprastai Bažnyčios vadovai dangstydavo savo pavaldinius, gelbėdami juos nuo teisėsaugos.

2018 metų rugpjūčio mėnesį Pensilvanijos didžioji prisiekusiųjų žiuri paskelbė šokiruojančią ataskaitą apie Katalikų Bažnyčios vykdytą sisteminį seksualinių nusikaltimų prieš mažamečius dangstymą. Paaiškėjo, kad „esama patikimų įtarimų dėl daugiau nei 300 kunigų grobuonių“, kurie per septynis dešimtmečius lytiškai išnaudojo daugiau nei 1 000 vaikų.

Šis skandalas privertė atsistatydinti JAV kardinolą ir Vašingtono arkivyskupą Donaldą Wuerlą (Donaldą Viurlą). Šis kardinolas buvo kaltinamas nesiėmęs veiksmų prieš kunigus pedofilus, kai buvo Pensilvanijos vyskupas.

Kitas buvęs įtakingas JAV kardinolas Theodore'as McCarrickas (Teodoras Makarikas) šiemet buvo pašalintas iš kunigų luomo dėl kaltinimų lytiškai išnaudojus paauglį berniuką aštuntajame dešimtmetyje.

Katalikų Bažnyčia yra ne vienintelė JAV religinė organizacija, vykdanti reformas.

Šią savaitę Pietų Baptistų konvencijos metinio susitikimo Alabamoje dalyviai priėmė rezoliuciją, nurodančią uždaryti visas kongregacijas, kuriose buvo netinkamai elgiamasi lytinio išnaudojimo atvejais.

Tai labai reikšmingas sprendimas 15 mln. narių turinčiai Bažnyčiai. Pietų Baptistų Konvencija yra iš esmės decentralizuota, turi atskiras autonomines bažnyčias.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS