Programišiai sėja chaosą ligoninėse: dėl kibernetinių atakų atšauktos rimtos operacijos | Diena.lt

PROGRAMIŠIAI SĖJA CHAOSĄ LIGONINĖSE: DĖL KIBERNETINIŲ ATAKŲ ATŠAUKTOS RIMTOS OPERACIJOS

Chaosą ligoninėse sėja ir programišiai. Naujausiais jų taikiniais tapo gydymo įstaigos Londone. Išpirkų reikalaujantys kibernetiniai nusikaltėliai nulaužė programinę įrangą ir tą skausmingai pajuto pacientai – atšauktos rimtos operacijos.

Britas O. Dowson jau turėtų atsigauti po širdies operacijos, bet užuot gijęs palatoje, vis dar sėdi namuose – operacijos nė nebuvo. Jo vožtuvo keitimo operacija, suplanuota birželio trečiąją, buvo atšaukta dėl kibernetinės atakos klinikoje.

„Nežinau, iš kur tie programišiai ir kodėl jie tai daro, bet spėju, kad dėl pinigų. Tebūnie, bet jei puola, tai geriau tai, kas nepaveiktų šimtų paprastų mirtingųjų gyvybių“, – kalbėjo O. Dowson.

Antradienį didžiosios Londono ligoninės paskelbė išgyvenusios kritinį incidentą – dėl išpirkos reikalaujančios programišių atakos buvo atšauktos operacijos ir sustabdytos kraujo perpylimo procedūros visoje sostinėje. Pasak kibernetinio saugumo ekspertų, programinę įrangą paprastai nulaužia pralobti norintys nusikaltėliai, bet kartais slypi ir priešiški režimai.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

 

„Daugiau dėmesio skiriama atakoms iš priešiškų valstybių: Irano, Rusijos, Šiaurės Korėjos. Iš esmės, nuo kibernetinių nusikaltimų, reikalaujant išpirkų, kenčia eiliniai žmonės“, – šnekėjo kibernetinio saugumo ekspertas Jamie'as MacColl'as.

Sveikatos sistemos pareigūnai bendradarbiauja su Jungtinės Karalystės kibernetinio saugumo centru. Siekiama suprasti tų atakų poveikį ir ar galima saugiai operuoti pacientus, teikti kitas paslaugas.

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

rezume

dar kelis simtus milijonu i it sauguma, o rastinguma palikim ten kur ir buvo.. Apgaut ir igrust virusa i tokios institucijos kompiuteri yra vieni juokai..

ALVYDAS

ne programišiai mistiniai o pats tikriausias lietuviškas bardakas , klinikuose rimtu tyrimu rezultatai prapuola , [internetas blogai veikė] ant žmogaus kaip niekad nusišikt , apie gydyma ir pagalba nėra ko net kalbėti .

Ka ka

O kam operacinems internetas? Tipo youtubeje ziuri manualus kaip pjaustyti zmones nes savarankiskai nemoka?

SUSIJUSIOS NAUJIENOS