Prokuroras: Ukraina galėtų išduoti karo nusikaltimais įtariamus rusus TBT | Diena.lt

PROKURORAS: UKRAINA GALĖTŲ IŠDUOTI KARO NUSIKALTIMAIS ĮTARIAMUS RUSUS TBT

Ukraina galėtų išduoti karo nusikaltimais įtariamus Rusijos piliečius Tarptautiniam Baudžiamajam Teismui (TBT), net jei Maskva ir nepripažįsta šio tribunolo jurisdikcijos, ketvirtadienį pareiškė TBT vyriausiasis prokuroras.

Kyjivo valdžia galėtų siųsti rusus į Hagoje įsikūrusį teismą, jei jų teismo procesai dėl teisinių priežasčių negalėtų vykti Ukrainoje, pažymėjo Karimas Khanas (Karimas Chanas).

Invaziją į Ukrainą vasario 24 dieną pradėjusi Rusija atsisakė prisijungti prie TBT, kai 2002 metais buvo įkurtas šis tribunolas, kuriam pavesta teisti asmenis už tokias nusikalstamas veikas, kaip karo nusikaltimai, nusikaltimai žmoniškumui ar genocidas.

„Teisiškai, taip, tai nebūtų kliūtis mūsų jurisdikcijai“, – pareiškė K. Khanas per spaudos konferenciją Eurojusto – Europos Sąjungos (ES) bendradarbiavimo baudžiamosios teisenos srityje agentūros – būstinėje.

„Žinoma, jei reikėtų... ir jei būtų priežasčių, kodėl tie teismo procesai negalėtų vykti Ukrainoje, ar tai būtų dėl kokių nors mūsų turimų ar neturimų papildomų teisinių nuostatų, esu tikras, kad Ukraina su mumis bendradarbiautų“, – pridūrė jis.

Netrukus po Rusijos invazijos pradžios TBT pradėjo savo tyrimą dėl padėties Ukrainoje. Tačiau Teismas sakė norintis, kad įtariamieji, jei tik įmanoma, baudžiamojon atsakomybėn būtų traukiami Ukrainoje.

K. Khanas nepasakė, kada TBT ketina pareikšti savo pirmuosius kaltinimus, ir tenurodė laukiantis, kol bus surinkta „pakankamai įrodymų“.

Ukrainos generalinis prokuroras Andrijus Kostinas per spaudos konferenciją pareiškė, kad Kyjivas dėl nusikaltimų, įvykdytų Rusijos invazijos metu, jau nuteisė 10 asmenų.

Kaltinimai buvo pareikšti iš viso 186 asmenims, daugiausia už akių.

A. Kostinas taip pat nurodė, kad Ukraina pareikš kaltinimus karo nusikaltimais dėl šią savaitę Rusijos pajėgų surengtų masinių raketų smūgių Kyjivui ir kitiems miestams.

„Visi kiekvienos raketos ir kiekvienos bepilotės skraidyklės smūgiai, visa civilinei infrastruktūrai padaryta žala, kiekvienas ukrainietis, kuris žuvo ar buvo sužeistas per šiuos raketų smūgius, visa tai patvirtinta dokumentais ir pradėtas baudžiamasis procesas“, – sakė jis.

Po kelias dienas vykdytų daug žalos sukėlusių Rusijos pajėgų smūgių, kuriais, pasak prezidento Vladimiro Putino, buvo „atsilyginta“ už sprogimą ant Krymo tilto, Ukrainos sąjungininkai pažadėjo Kyjivui perduoti galingesnių oro gynybos sistemų.

Keli Vakarų lyderiai šiuos Rusijos smūgius yra pavadinę karo nusikaltimu.

Tuo tarpu Rumunija pranešė prisijungusi prie karo nusikaltimus tiriančios tarptautinės tyrimo grupės, kurios veikloje jau dalyvauja Lietuva, Lenkija, Ukraina, Estija, Latvija ir Slovakija, taip pat Eurojustas ir TBT.

 

Gairės: karas Ukrainoje, TBT, karo nusikaltimais įtariami rusai, Karimas Khanas
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS