Prokuroras: Ukraina peržiūri bylas dėl kompanijos, susijusios su J. Bideno sūnumi | Diena.lt

PROKURORAS: UKRAINA PERŽIŪRI BYLAS DĖL KOMPANIJOS, SUSIJUSIOS SU J. BIDENO SŪNUMI

Ukrainos generalinis prokuroras penktadienį pareiškė, kad jo biuras ėmėsi peržiūrėti kelias bylas dėl dujų bendrovės, kurios valdyboje dirbo JAV demokrato Joe Bideno (Džo Baideno) sūnus Hunteris (Hanteris).

„Vykdome bylų, kurias anksčiau tyrė generalinė prokuratūra, auditą, – žurnalistams sakė generalinis prokuroras Ruslanas Riabošapka. – Toje srityje, apie kurią kalbate, kur gali figūruoti (buvęs ekologijos ministras Mykola) Zločevskis, (ukrainiečių verslininkas Serhijus) Kurčenka ir kiti asmenys ar bendrovės – tokių bylų apie 15.“

„Peržiūrime visas bylas, kurios buvo nutrauktos,.. kad nuspręstume, ar tai buvo neteisėta“, – kalbėjo jis, atsakydamas į klausimą, ar bus patraukti atsakomybėn vadinamojoje „Burisma“ byloje figūruojantys asmenys.    

Generalinės prokuratūros vadovas pažymėjo, kad jam nebuvo daromas spaudimas dėl jokių bylų, įskaitant kompanijos „Burismą“ bylą.

„Niekas iš užsienio ar mūsų šalies valdininkų, politikų ir ne valdininkų man neskambino ir nebandė paveikti mano sprendimų dėl konkrečių baudžiamųjų bylų“, – sakė R. Riabošapka, žurnalistų paklaustas, ar kokie nors asmenys, pavyzdžiui, Jungtinių Valstijų prezidento Donaldo Trumpo (Donaldo Trampo) asmeninis advokatas Rudy Giuliani (Rudis Džulianis), prašė jo atlikti tyrimą dėl galimo eksprezidento J. Bideno sūnaus Hunterio vaidmens „Burisma“ byloje.  

Paklaustas, kaip reagavo pamatęs savo pavardę JAV prezidento Donaldo Trumpo (Donaldo Trampo) ir Ukrainos vadovo Volodymyro Zelenskio pokalbio stenogramoje, generalinis prokuroras atsakė: „Mano reakcija buvo rami ir profesionali. Prokuratūra politikoje nedalyvauja.“ 

R. Riabošapka patikino, kad prokuratūros organai veiksmingai ir skaidriai tirs baudžiamąsias bylas, o apie objektyvumą liudys pačios baudžiamosios bylos.  

„Bylos parodys, žodžiais nieko neįtikinsi“, – sakė jis, žurnalistų paklaustas, ar galima patikėti tyrimus generalinei prokuratūrai, kai jos vadovas „100 proc. yra prezidento žmogus“.

2014 metų gegužę tuometinio JAV viceprezidento J. Bideno sūnus Hunteris tapo „Burisma Limited“ valdybos nariu.  

M. Zločevskis nuo 2010 metų liepos iki 2012-ųjų balandžio užėmė ekologijos ir gamtinių išteklių ministro postą Mykolos Azarovo vadovaujamoje vyriausybėje. 2014 metų pabaigoje jis išvyko iš Ukrainos, o 2015-ųjų pradžioje tapo žinoma, kad generalinė prokuratūra paskelbė jo paiešką įtariant neteisėtu praturtėjimu.  

Generalinė prokuratūra tyrė kelias baudžiamąsias bylas, kuriose figūravo M. Zločevskis, o 2015–2016 metais perdavė jas Nacionaliniam kovos su korupcija biurui.

2017 metų sausį kompanija „Burisma“ paskelbė, kad Ukrainoje buvo nutraukti visi procesiniai ir teisminiai veiksmai grupės prezidento M. Zločevskio bei „Burisma Group“ įmonių atžvilgiu. 

Šių metų rugsėjį buvęs Ukrainos generalinis prokuroras Jurijus Lucenka pareiškė, kad bet kokie tyrimai dėl J. Bideno ar jo sūnaus Hunterio turi būti atliekami Jungtinėse Valstijose, nes Ukraina neturi tam teisinio pagrindo.

„Nežinau jokių priežasčių, dėl kurių reikėtų vadovaujantis Ukrainos įstatymais atlikti tyrimą dėl Joe Bideno ar Hunterio Bideno... Tai yra JAV jurisdikcija“, – interviu Jungtinės Karalystės visuomeniniam transliuotojui BBC sakė J. Lucenka.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS