PSO: tik keturios šalys daro pakankamai, kad pažabotų rūkymą | Diena.lt

PSO: TIK KETURIOS ŠALYS DARO PAKANKAMAI, KAD PAŽABOTŲ RŪKYMĄ

  • 5

Tik keturios šalys – Brazilija, Mauricijus, Nyderlandai ir Turkija – ėmėsi visų kovos su rūkymu priemonių, rekomenduojamų kovojant su šia mirtina rykšte, pirmadienį paskelbė Pasaulio sveikatos organizacija (PSO).

Naujoje ataskaitoje Jungtinių Tautų sveikatos agentūra paragino šalis aktyviau taikyti pripažintas priemones tabako vartojimui mažinti, įskaitant reklamos draudimus, įspėjimus apie žalą sveikatai ant cigarečių pakelių, didesnius tabako mokesčius ir pagalbą žmonėms, norintiems mesti rūkyti.

PSO tvirtino, kad Mauricijus ir Nyderlandai prisidėjo prie Brazilijos bei Turkijos, įgyvendinę visas jos rekomenduotas priemones.

PSO teigimu, 5,6 mlrd. žmonių arba 71 proc. pasaulio gyventojų šiuo metu yra apsaugoti bent viena tabako kontrolės priemone. Skaičius yra penkis kartus didesnis nei 2007 metais.

Sveikatos agentūra nurodė, kad rūkymo mastas pasaulyje sumažėjo nuo 22,8 proc. 2007-aisiais iki 17,0 proc. 2021-aisiais.

PSO teigimu, jei šis skaičius nebūtų sumažėjęs, dabar rūkančiųjų būtų 300 mln. daugiau.

„Pamažu, bet užtikrintai vis daugiau žmonių apsaugoma nuo tabako daromos žalos“, – sakė PSO vadovas Tedrosas Adhanomas Ghebreyesusas (Tedrosas Adhanomas Gebrejesusas). Jis pridūrė, kad jo organizacija noriai remia nacionalines pastangas „apsaugoti savo žmones nuo šios mirtinos rykštės“.

Rūkymas tebėra pagrindinė mirties, kurios galima išvengti, priežastis – kasmet nuo jo miršta 8,7 mln. žmonių, iš jų 1,3 mln. – dėl pasyvaus rūkymo.

Organizacijos duomenimis, aštuonios šalys yra per vieną politinį žingsnį, kad prisijungtų prie tabako kontrolės lyderių: Etiopija, Iranas, Airija, Jordanija, Ispanija, Madagaskaras, Meksika ir Naujoji Zelandija.

Tačiau 2,3 mlrd. žmonių 44 šalyse vis dar nėra apsaugoti jokiomis PSO kovos su tabaku priemonėmis.

53 valstybėse vis dar nėra visiškai uždrausta rūkyti sveikatos priežiūros įstaigose. Tai PSO sveikatos stiprinimo direktorius Ruedigeris Krechas (Riudigeris Krechas) pavadino visiškai nepriimtinu dalyku.

PSO ataskaitoje taip pat teigiama, kad per menkas yra ir elektroninių cigarečių reguliavimas.

„Stebina tai, kad tik nedaugelyje šalių taikomos priemonės vaikams apsaugoti“, – sakoma ataskaitoje. Joje pažymima, kad 88 šalyse, kuriose gyvena 2,3 mlrd. žmonių, nenustatytas minimalus amžius, nuo kurio galima įsigyti elektroninių cigarečių.

R. Krechas teigė, kad tabako įmonės „klastingai skinasi kelią prie politikos formavimo stalų“, ir smerkė „smegenų plovimo taktiką, kai jos esą bando tapti sprendimo dalimi“.

„Bet mes galime duoti atkirtį“, – sakė jis.

Rašyti komentarą
Komentarai (5)

Xxx

Slykstyne!!! O narkotikai kaip,pohui!!!!!

cha...dar vienas PSO pridurkas suda malt pradejo

narkotikus reklamuoja, naujus narko trafikus su amerikonais organizuoja , trucina visa pasauly vakcinomis , milijonus nuodija vaistau surogatais --dabar susirupino rukoriais , prades tuos trucyt...

Buras

Uzdaryti tas visas korupcines organizacijas, pradedant nuo jungtiniu tautu…
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS